fb
БългарияНовини

Преподавателят в СУ Георги Бърдаров спечели първото литературно ТВ риалити „Ръкописът“

2 мин.

Преподавателят в Софийския университет „Св. Климент Охридски” доц. Георги Бърдаров е победител в първия у нас риалити формат за дебютиращи писатели „Ръкописът”. Авторът на „Аз още броя дните” спечели в конкуренция със 72-ма участници, чиито романи в продължение на три месеца се състезаваха в предаването на БНТ. Подгласник остана Васил Панайотов с роман си „Убиец“, който само преди година бе сред победителите в конкурса за „Нов български роман“ на изд. Сиела.

Ръкописът на Георги Бърдаров ще се превърне в роман и ще бъде публикуван от издателство „Сиела”, като се очаква той да бъде при своите читатели през февруари 2016 г. „Аз още броя дните” разказва история за любовта между мюсюлманин и християнка по време на обсадата на Босна и Херцеговина през 1992 година.

„Радостта ми от тази победа е детска, като на малчуган, който току-що е спечелил мач”, бяха първите думи на доц. Бърдаров. „Всеки един от участниците напълно заслужаваше да спечели и да бъде на моето място сега, защото сме много силен екип и се надявам издателствата да ги подкрепят. Може би дотук ме доведе моята консистентност в целия формат и това, че с текстовете показах най-разнообразни лица”, допълни той.

R_Fin_BurdarovПобедителят бе поздравен на сцената от всички участници във формата, както и от журито, което в продължение на 12 седмици оценяваше представянето им в различните литературни изпитания – писателите Ваня Щерева, Захари Карабашлиев и Владимир Зарев.

Георги Бърдаров е доцент в Геолого-географския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той е зам.-декан на факултета и ръководител на катедрата по Социално-икономическа география. Автор е на десетки научни и популярни разкази. Трикратен победител в състезанието за оратори, презентатори и разказвачи „Майстор на думите”. Бърдаров е дългогодишен сценарист на няколко телевизионни предавания, а разказът му „За петата ракия или колко е хубав животът” се превърна в един от най-четените текстове в родното интернет пространство през последните години.

Финалния епизод на „Ръкописът“ може да гледате тук.