fb
БългарияНовини

През 2021 година Бургас ще има нова модерна библиотека

2 мин.

През 2021 година Бургас ще има нова модерна библиотека на мястото на полуразрушената сграда на някогашната Немска болница. В сряда беше даден символичен старт на проекта, съобщи БНР.  

Сградата се намира на ъгъла на улиците „Св. св. Кирил и Методий“ и „Оборище“ и е построена през 1935 година. Първоначално функционира като немско училище, след това – като болница, а в началото на 90-те години на миналия век става неизползваема и започва да се руши.

Тя беше държавна собственост, но благодарение на решение на Министерския съвет и в отговор на нуждата на град Бургас от нова съвременна съвременна библиотека, която да събере на едно място 4-те лъча на регионалната библиотека, сградата вече е собственост на Община Бургас“, съобщи кметът на града Димитър Николов.

Проектът ще се реализира за около година и половина, а идеята е сградата на някогашната Немска болница да се преустрои в „културно-образователен център (музей)  за съвременно изкуство и библиотека“. След приключването му, в сградата ще има модерна библиотека, която ще обслужва целия фонд на библиотека „П. К. Яворов“. В момента библиотеката е разположена в 4 отделни сгради, които са отдалечени една от друга.

Това е най-голямата обществена библиотека в Югоизточна България. Тя обхваща всички слоеве на населението от всички възрастови групи в Бургас и Бургаска област, работи активно за привличане на младите хора за читатели – главно ученици, студенти и млади специалисти. Предвидено е закупуване на ново обзавеждане за всички зали, читални и кабинети, което ще даде възможност за пълноценното изпълнение на предвидените функции.

Проектът  е на стойност малко над 8 млн. лева и се реализира с европейско финансиране и с 50 % участие на Община Бургас.

А ето и как ще изглежда библиотеката, според проекта:

 

Снимки: Община Бургас

[ + ]