fb
БиблиотекитеНовини

Президентът на EBLIDA говори в София за бъдещето на библиотеките в дигиталния свят

2 мин.

БиблиосвятПрезидентът на Европейското бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации (EBLIDA) Клаус-Петер Бьотгер ще бъде гост на I Международна конференция „Библиосвят: Технологии, ресурси, практики“, съобщиха организаторите от Български информационен консорциум. „Аз чета“ е медиен партнъор на събитието, което ще се проведе в Библиотечно-информационния център на Техническия университет, гр. София от 26 до 27 септември 2013 г.

Бьотгер ще запознае българската библиотечна общност с влиянието на EBLIDA и нейната роля за развитието на библиотеките в Европа. Ще бъде направен и обзор върху предлагането на електронни книги, като част от обслужването в европейските странни. Ще бъдат анализирани различните пазари и разнообразните проблеми, които съществуват при преговорите с европейските издатели, както и актуални правни последици и различни бизнес модели при предоставяне на електронни книги от библиотеките.

Клаус-Петер Бьотгер е президент на EBLIDA е от 2012 г. Той заема ключови позиции в различни национални (BIB, BID, BII), европейски (EBLIDA) и международни (IFLA) библиотечни организации. Преподавател е по библиотечно дело, а от 2009 г. е директор на публичната библиотека в гр. Есен, Германия.

По време на I Международна конференция „Библиосвят: Технологии, ресурси, практики“ в два дни и четири пленарни сесии лектори от страната и чужбина ще запознаят аудиторията с аспекти на библиотечното коопериране и комуникация, влияние на европейските инициативи, нови технологични решения при библиотечните ресурси и услуги. Ще бъдат споделени и редица успешни библиотечни практики. Регистрацията за участие в конференцията се извършва онлайн и продължава до 15 септември 2013 г.

Пълната програма на конференцията можете да видите тук.

[ + ]