fb
БиблиотекитеНовини

Президентът на IFLA Дона Шийдър открива Националната библиотечна седмица на 9 май

2 мин.

Президентът на Международната федерация на библиотечните асоциации и институции (IFLA) Дона Шийдър пристига в България за откриването на дванадесетото издание на Националната библиотечна седмица на 9 май, съобщават от Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА). Шийдър ще подкрепи призива на ББИА българските библиотеки да бъдат включени в националния и регионалните планове за развитие, чрез които ще бъде изпълнявана Програмата 2030 на ООН у нас.

Националната библиотечна седмица 2017 ще протече под надслов „Библиотеките в подкрепа на устойчивото развитие“ в рамките на застъпническата кампания на IFLA за ролята на библиотеките в изпълнението на целите за устойчиво развитие в новия дневен ред на ООН „Трансформиране на нашия свят. Дневен ред 2030 за устойчиво развитие“. Тя ще бъде посветена на широкото оповестяване на възможностите на библиотеките да повишават информираността на общностите за целите за устойчивото развитие и да допринесат за тяхното изпълнение.

По време на кампанията ще бъде поставено началото на създаване на колекция от примери за успешни практики на български библиотеки, които ще бъдат използвани широко в застъпническите дейности на ББИА.

„Обръщаме се към всички колеги, споделете своите успешни практики, личните истории на ваши читатели, на които сте помогнали в решаването на важни за тях проблеми, свързани с целите за устойчиво развитие“, призовават от ББИА.

Предварителна програма на национално равнище:

9 май, София
11:00 часа – Официално откриване и връчване на годишните библиотечни награди на ББИА в зала Средец на София Хотел Балкан с участието на г-жа Дона Шийдър, президент на Международната федерация на библиотечните асоциации и институции (ИФЛА).
16:00 часа – Церемония за удостояване на г-жа Дона Шийдър с титлата „Доктор хонорис кауза“ на Университета по библиотекознание и информационни технологии.

4 май, София
Изложение на специализирани електронни ресурси “Библиосвят: Социални науки и хуманитаристика” в Библиотечно-информационния център на Техническия университет – София, организирано от Български информационен консорциум.

9 – 11 май, Сливен
XIХ Национален фестивал на детската книга, организиран в партньорство с Министерство на културата, Община Сливен, Областна администрация – Сливен, Асоциация „Българска книга”, ДАБЧ, най-големите детски издателства и др.

11 май, София
11:00 часа – Откриване на изложба „Книги – посоки – публики“ в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Пълната програма по градове можете да видите тук.

[ + ]