fb
БългарияНовини

Приемане на Закон за книгата и спазване на европейските стандарти иска Асоциация „Българска книга“

3 мин.

Много важно нещо е Законът за книгата, защото един закон ще осигури закрила на книгата като културно, обществено и икономическо богатство в крайна сметка, и ще защитава интересите на всички, които създават книгата – писатели, издатели. Това заяви Мая Бобева от Асоциация „Българска книга“ (АБК) по време на пресконференция, предаде БГНЕС. Според АБК законовата рамка също така ще дава достъп на книгата както в цялата страна, така и в чужбина.

На финала на най-голямото литературно събитие на открито у нас – Пролетния базар на книгата и Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи Асоциация „Българска книга“ обяви следващите си стъпки от националната кауза #ГРАМОТНОСТ.

Асоциация „Българска книга“ ще съсредоточи усилията си върху приемането на Закон за книгата, който защитава книгата като достояние на националната култура в краткосрочен и дългосрочен план, подкрепя както нейното представяне в чужбина, така и книжната екосистема, в която се включват издатели, автори, преводачи, литературни агенти, книжарници, библиотеки и др. Този закон следва да подсигури дългосрочна подкрепа на грамотността. Асоциацията внася и предложение за законови промени, които да отразяват определени политики – авторското право и възнаграждения, достъпа до книги и подкрепа за създателите на книги, спешни мерки за борба с интернет пиратството.

„Не по-малко важно е да спомене и Законът за авторското право. Още следващата седмица ние ще внесем предложение. Работим с 11 творчески организации, които защитават интересите на музикантите, на авторите, на продуцентите“, каза тя.

„Не мога да не спомена ДДС-то. В цяла Европа, защо не и у нас, ние се стремим към нулева ставка на ДДС на книгите, просто защото книгата не е стока и не можем да облагаме с данък четенето и грамотността“, подчерта Бобева. Преди седмици бе публикувана и европейската директива, според която книгите не бива да се облагат с ДДС, а няколко европейски държави вече я интегрират в своето местно законодателство.

„Очакваме срещи с министъра на културата и министъра на образованието, защо не и с министъра на финансите, защото в крайна сметка културата има нужда от сериозна подкрепа“, казаха още от АБК.

Те подчертаха, че искат да се борят за включване на стандарта за библиотечно и информационно обслужване, специално в неговата част за нови заглавия, в актуализацията на бюджета, която предстои. „Това е изключително важно с оглед на това да има нови книги и да подсигурим базовото човешко право, което се нарича достъп до книги и информация във всяко едно населено място, защото не може библиотеките да кандидатстват на конкурсен принцип за това да имат нови заглавия“, добавиха от организацията.

От АБК смятат, че е важно във всяка една библиотека и в най-малкото населено място, да има книги.

Асоциация „Български книга“ вече се подготвя за следващите си мащабни събития:

13 – 19 юни – Алея на книгата – Пловдив, в рамките на фестивала „Пловдив чете“

29 юли – 7 август – Алея на книгата – Варна

5 – 11 септември – Алея на книгата – София

6 – 11 декември – 49-и Софийски международен панаир на книгата

6 – 11 декември – X-и Софийски международен литературен фестивал