fb
Ревюта

Имало едно време „Приказки от селвата“

2 мин.

Prikazki ot selvata Orasio Kiroga„Приказки от селвата” са написани преди почти 100 години от уругвайския писател Орасио Кирога. За да не се чудите що за животно е селвата, веднага ви казвам: това са екваториалните гори в Южна Америка.

Приказките от толкова далечни и непознати земи винаги са ме привличали, а и семплата тъмнозелена корица с ягуара безотказно прикова погледа ми. Така без особена съпротива пристъпих в тези тъмни, вечнозелени, гъсти и непроходими приказни гори. Точно място, където човекът да срещне гигантска костенурка и да постави състраданието над глада, а животното да отвърне на доброто с добро. Там се намира и река пълна с отровни скатове и всякакви риби, тормозени от безразборния риболов с динамит (“Бродът при Ябебири”). Селвата става сцена и на войната на кайманите с речните кораби, която не е само въпрос на оцеляване, но и на чест (“Войната на кайманите”).

От приказката за „Чорапите на фламингите” пък ще разберете как тези птици са се сдобили с розовите си крака и дали е препоръчително да бъдеш прекалено суетен. „Сляпата кошута” ще припомни на децата защо трябва да се вслушват в съветите на родителите си, а „Проскубаният папагал” ще ви накара да се засмеете.

В приказките от селвата ще срещнете силен екологичен елемент. Там човекът и животните често се съюзяват срещу разрушаването на природата и постигат успех.

В крайна сметка отново се убедих, че дори и историите от далечни страни разкриват универсални истини – за приятелството, дадената дума, отмъстителността, опазването на природата от унищожение или колко е важно да сме сплотени срещу врага, за да постигнем успех. Спирам дотук, за да ви дам възможност сами да побродите из селвата.

Сигурна съм, че след като свършите с четенето на някоя от приказките на сеньор Кирога, дълго ще разглеждате великолепните илюстрации на Пьотр Багин. Точно това правих аз. Рисунките с лекота предават атмосферата на загадъчните тропически гори и характера на техните необичайни обитатели – смъртоносната гъвкавост на ягуарите, решителността на кайманите и скатовете, суетността на фламингите.

От издателство „Лабиринт“ са се погрижили за перфектния вид на книгата и макар цената й да е сериозна, сладкодумието на Орасио Кирога и илюстрациите на Пьотр Багин оправдават инвестицията!

Книгата е номинирана за наградата „Бисерче вълшебно“ 2014 и през пролетта на 2014 г. ще имате възможност да гласувате за нея.

Текстът е публикуван първоначално в сайта „Детски книги“.