fb
Днес на ПанаираПанаирът

Приказен литературен 1. юни започва при НДК (програма)

6 мин.

Приказен литературен Ден на детето започва днес в София, съобщиха организаторите от Асоциация „Българска книга“. Тазгодишният 1-ви юни започва от 11 ч. на сцената на 5. Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи при НДК, където Мария Мутафчиева – Мери ще чете нови детски книги. В рамките на празничната програма са подготвени поредица от забавни и полезни събития през целия ден.

В 12 ч. ще бъде представено фототипното издание „Мечо“ от Ангел Каралийчев – за 120 години от рождението на писателя. Изданието е на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ по първото фототипното номерирано издание на първата книга за деца на писателя – „Мечо“. В нея са включени разказите „Магарешка глава“, „Мечо“, „Рогатото“, „Дяволчето“, „Житената питка“, „Глупавият Шишо“, „Най-тежкото“ – все любими на поколения деца. Оригиналните рисунки на Илия Бешков в книгата биха били гордост за всяко съвременно издание. Водещ на събитието ще бъде Яница Радева от НБКМ.

В 13 ч. децата могат да се включат в ателие „Нарисувай корица на любимата си книга“ – събитие с Ева Тенева-Зайкоф. Всяка книга си има корица. А какво трябва да има на една корица и как да направим корица за любимата си книга – ще ни кажат забавните водещи.

В 14 ч. издателство „ТАТ Криейтив“ ще отведе малките любопитковци на „Зелената планета“, където ги очаква светът на животните на нашата планета. Покрай всяко животно ще могат да научат и буква от българската азбука. Поетесата Джина Дундова-Панчева ще разкаже за това как е написала интересните стихове в книгата, които разкриват любопитни факти за всяко едно животно.

В 15 ч. започва в Ателието за книгоразделители. Малките оригами с форма на смешни чудовища или мили животинки ще покажат, че дори книжките имат нужда от грижа и отношение. Ще бъде засегната темата за това колко е важно да пазим книгите, за да можем да ги споделим с приятелите си. Водещ е създателят на артистичното ателие „Точка и чертичка“ Силвия Владимирова – завършила анимация в последния випуск на Доньо Донев.

В 17 ч. участниците ще се срещнат с творчеството на художника Иван Милев. В това ателие, децата ще се запознаят с историята на живота му. Ще опознаят изкуството му и времето, в което е живял и творил. Ще бъдат представени митичните героите от картините му – Слънцето и неговата невеста, Крали Марко и верния му кон Шарколия, змейовете и самодивите. Децата ще изработят герои за куклен театър от хартия и ще ги използват за импровизирано представление. Ателието е свързано с предстоящото издаване на книга за деца посветена на художника Иван Милев, която е част от поредицата „История на изкуството за деца“ на издателство „Книги за любители“. Водещ ще бъде Кристина Тужарова.

През целия ден издатлествата също ще предлагат незабравими срещи.

На щанда на издателство „Екрие“ ще има изненади за малки и пораснали деца. Гости ще бъдат Анна от Anna’s chocolates – автор на приказки и рецепти за деца; Ангелина Бонева, съставител на СБОРНИКЪ – феноменална енциклопедия с рецепти, съвети и препоръки за дома, за храната, за здравето и още!; Маргаритка Благоева, автор на детската приказка „Приключенията на врабчето Незабравко“.

В 10 ч. на основната сцена Гери Дечева и „Пепърмил букс“ канят на разходка в „Синята гора“ и в „Оранжевата гора“.

В 11 ч. на същото място започва „Книжно парти“ с издателство „Алтеа“: викторина с награди и много музика. Писателят Асен Сираков представя детските си книжки от поредицата „Приказки с картинки за чудати животинки“ и четирилогията „Четвъртото неизвестно“. Планирани са и промоции на детски книжки за 1 юни с ваучери за отстъпка!

От 11 – 17 ч. на щанда на ИК „Знаци“ Юлия Дивизиева ще раздава автографи и ще представи книгите за деца „Дундаки“ и „Заза и Фин“.

Час по-късно, в 12 ч., на основната сцена издателска къща „Пан“ и Ани Владимирова ще ни срещнат с емоциите ни в първите книги от поредицата „Моята първа книга за емоциите“ – „Страх ме е!“ и „Ядосан съм!“. Събитието включва разговор с автора Лилия Русанова, с илюстратора Милена Миткова, както и дискусия със специалното участие на Ани Владимирова и нейния екип на тема „Емоционалното развитие при децата“. Те ще дадат професионални препоръки към родителите и ще отговорят на всичките им въпроси.

В 13 ч. на основната сцена „Лабиринти“ ще представи Анелия Янковска-Сенгалевич и творчеството ѝ за деца, които ще имат възможност да се впуснат в приключения с книжката „Хайде с Мечо за медец“, а по-големите – със забавните приказки и гатанки на „7 дни чудесни“ и с вълшебствата на приказната повест „Влюбеният момък“.

Час по-късно новата детска книга на Жени Костадинова „Алекс и вълшебният камък “ на издателство „Озарение“ също ще срещнат своите читатели.

От 15 ч. издателство „Екрие“ и писателката Никоела Иванова ще раздава „Прегръдки“, току-що излезли от печат. Първата ѝ книга „Прегръдки от Африка: Приказки с поука“, излязла от печат през януари 2021 г., още през април е отличена с литературната награда за дебют ЮЖНА ПРОЛЕТ Хасково 2021 г.

От 15 до 17 ч. на щанда на издателство „Вижън Букс“ ще върви среща с автограф с Петя Евлогиева – художник на „Звездалан и приключението с вулкана Там“. А в 16 ч. на основната сцена издателство „Ина“ представя книгата „Кой припка за рибка“ – автор Петя Александрова, художник Невена Ангелова. Книгата бе отличена от Мюнхенската библиотека като една от 200 най-значими издания за 2021 година. Веднага след това, от 17 ч. часа е премиерата на „Фермата на Мето“ от Бистра Ангелова – Янакиева. Истории от фермата в рими. А от 18 ч. преводачката Анета Данчева-Манолова представя романа на холандската писателка Анна Волц „Сто часа нощ“ на издателство „Изида“.

От 18 ч. на щанда на ИК „Хермес“ има среща с автограф с Камелия Кучер, от 19 ч. на основната сцена издателство „Робертино“ представя новата книга на Константина Живова – „Малката мечтателка в зоопарка“.

Подробна програма по дни и часове можете да видите тук!

Списък на издателствата по шатри вижте тук!