fb
Ревюта

Митични създания оживяват в „Приказка за Долната земя“

4 мин.

Иска ми се да започна с това, че „Приказка за Долната земя“ от Ирена Първанова (изд. „Ciela“, „Студио Змей“) е истинско книжно великолепие. Или че е страхотен детски роман, който не трябва да пропускате. Макар всички тези неща да са често употребявани клишета, когато говорим за книга, която много ни е харесала, те са верни. За мен тя е същинско събитие – история, която може да се мери с най-доброто, излязло изпод перото на фентъзи писателите от чуждоезичния пазар.

Обективно погледнато, „Приказка за Долната земя“ е приключенски роман, в който са вплетени елементи и мотиви от българската митология и фолклор. Интригуващият и добре изграден сюжет засяга важни теми като приятелството, семейството и смелостта, които вълнуват съвременните деца. Същевременно описанията те пренасят в онези златни лета (ако сте били от малчуганите, които са прекарвали лятната си ваканция при баба и дядо на село), които ухаят на диви билки, мед и щипка вълшебство, криещо се сред сенките на дърветата.

Е, на нашия главен герой Алекс перспективата да прекара лятото при непознатата баба Светла не му звучи нито вълшебно, нито очарователно. Когато обаче имаш двама по-големи братя, чиито успехи ангажират родителите ти, изборът опира до малкото село Вратня. Фактът, че мобилният телефон и видеоиграта на Алекс спират да работят, не подобрява положението. Поради някаква непонятна причина, техниката не функционира във Вратня. И това не е всичко. Селцето е пълно със странности – улички се появяват и изчезват, баничарницата ту я има, ту пък не. А някои от жителите са доста съмнителни.

Докато Алекс се чуди на необяснимите явления, той се запознава със сестрите близначки Ана и Яна. За негова изненада, между него и момичетата се завързва истинско приятелство. Трите деца решават да проучат и открият сами какво наистина се случва във Вратня. Разкритията им надминават и най-смелите им предположения. Някогашна битка между доброто и злото е запратила долноземци в селото, а древно зло се опитва да премине в Горния свят. Изведнъж Алекс се оказва героят, който трябва да спаси света, точно като в любимите му игри.

Художник: Мира Мирославова

Ирена Първанова е представила умело митологични създания като караконджули, самовили, домници и таласъми. В повествованието присъстват елементи от традиционни български приказки, които намигат закачливо на читателя. Най-хубавото е, че романът си има фолклорен консултант в лицето на доцент Вихра Баева. Бъдете сигурни, че свръхестествените създания, които ще срещнете на страниците, не са плод на авторовото въображение. Илюстрациите пък са поверени на Мира Мирославова и придават абсолютна завършеност на изданието.

Както споменах в началото, книгата може да се похвали и с великолепни описания, а завръзката се изгражда постепенно. Читателят има време да опознае героите и атмосферата и да поразсъждава над загатнатите мистерии, свързани с жителите на село Вратня.

Зад този успешен дебют стои продуцентката Ирена Първанова и „Студио Змей“. Ако името ви е познато, това не е никак случайно. „Студио Змей“ подготвя амбициозния проект „Златната ябълка“ – анимация, вдъхновена от българския фолклор, и вече има една издадена детска книга – „Легенда за първия кукер“, която е част от света на „Златната ябълка“.

Ето защо не е никак изненадващо, че всичко в „Приказка за Долната земя“ е изпипано до последния детайл и крайният резултат е радост за читателя. Книгата е предназначена за по-младите, но е истинска наслада за всеки любител на фантастичните истории. Така че не я пропускайте.

Вижте още ревюта за романа в сайта „Детски книги“, блоговете „Hrisilandia“, „Книжни Криле“ и „Reading is dangerous“.

Можете да поръчате тази книга и други ненамалени продукти от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta21q3 при завършване на поръчката си.

 

[ + ]