fb
Ревюта

Потопете се в „Легенда за първия кукер“

2 мин.
legenda-za-parviya-kuker

legenda-za-parviya-kukerСледя работата на младите ентусиасти от „Студио Змей“ още от първите откъси от „Златната ябълка“, които публикуваха в интернет пространството. Искрено се възхищавам на енергията и хъса им да създадат един вълнуващ анимационен сериал, който да представя българските легенди, традиции и обичаи. Голямо браво и за това, че издателство „Егмонт“ публикува малката книга „Легенда за първия кукер“, която е част от света на „Златната ябълка“.

И тук е редно да се запитате: „А вие знаете ли какво е кукер и как е възникнало кукерството?“ Аз лично не съм запозната с повече от общоизвестните факти, че кукерите се обличат с кожуси с козината навън и носят маски, с които гонят злото. Да, срамно е, че един прекрасен обичай, чиито корени могат да се проследят дълбоко в езическото ни минало, някак си остава непознат.

Според интерпретацията на „Студио Змей“ някога, когато все още нямало кукери, в село Кукерово живеел ковачът Антон. Една нощ, подмамен от песните на самодивите, той ги последвал навътре в планината, където живеят. Омаян от вълшебните мелодии, той се върнал и започнал да кове чанове, изпълнени с магията на самодивската песен. Именно тези чанове, окачени на кожуха му, изплашили чумата, караконджулите и всички лоши създания, дебнещи в студените и мрачни нощи. Така той станал първият кукер, а неговите записки се превърнали в наръчник за всеки бъдещ последовател. Там той записвал магическите стъпки на танците, с които злите създания могат да бъдат прогонени.

Освен с пленителна история, книгата идва и с великолепни илюстрации от авторите – гарантирам, че са чудесни, защото тригодишната ми дъщеря вече цяла седмица разнася книжката със себе си в детската градина. Любува се на картинките и нарича чумата „чудовище“. Е, вярно, в ковача Антон вижда тати, което леееко се разминава с действителността, но важното е, че се радва и дори успях да я науча на думата кукер.

Ето така се създава мост между традициите и поколенията. Така трябва да се пишат и разказват истории за деца. Сухите факти влекат само онези, борещи се за научна степен. Приобщете малчуганите към фолклора, дайте им интересен формат и те сами ще почнат да търсят повече и повече.

Вижте и трейлъра на „Легенда за първия кукер“: