fb
СпециалниЧети повече

Задължителни приключения с (не)задължителни книги

3 мин.
prikl-small

Лятото стартира, а с него и мъчението със задължителните летни списъци в училище… Готови ли сте да кажете „Стига вече!“? Е, нека не се бунтуваме толкова силно отсега. Но ви предлагаме да се включите в „Приключения с (не)задължителни книги”, инициативата на издателство „Егмонт България” за читатели на възраст от 8 до 13 години.

Стартът на кампанията ще бъде даден на 14 юни от 17 часа в книжен център „Гринуич” (бул. „Витоша” 37, София), когато е и премиерата на романа „Вратата на времето” за мистериозния Юлисес Мур.

„Идеята ни е да подтикнем децата да разнообразят задължителния списък за четене през лятото с подбрани приключенски заглавия. И по този начин да ги стимулираме да четат повече и може би да открият любимата си приключенска книга, която след време ще свързват със своето детство”, обясняват от „Егмонт България”.

От издателството са изготвили специални формуляри за участие в конкурс с награди „Премини през вратата на времето”, които вече могат да се намерят в големите книжарници, както и в електронен вариант (вижте файла по-долу). Те включват занимателни задачи и предложения за приключенски книги за четене, сред които „Вратата на времето” и романите от поредиците „Пърси Джаксън и боговете на Олимп”, „Стражи на историята”, „39 ключа” и „Хрониките на Кейн”.

Младите приключенци, желаещи да се включат в конкурса „Премини през вратата на времето”, ще трябва да опишат в разказ или картина как си представят своето приключения във времето. Вдъхновение могат да почерпят от сюжета в романа „Вратата на времето”, в който главните герои – близнаците Джейсън и Джулия и техния приятел Рик, пътуват назад в историята. Конкурсът ще продължи през цялото лято, като формулярите за участие трябва да пристигнат в редакцията на „Егмонт България” по обикновена или електронна поща не по-късно от 16 септември 2013 година. Пристигащите в издателството формуляри ще бъдат публикувани в блога letniknigi.blogspot.com и фейсбук страницата на „Егмонт България”.

Наградите Имената на двадесет участници ще бъдат изтеглени с жребий. Те ще получат екземпляр от втората книга на Юлисес Мур „Магазин за изгубени карти”. Освен това жури, съставено от представители на издателския екип, ще избере десетте най-творчески и оригинални писма, за да бъдат и те наградени с копие от романа и с тениска на Юлисес Мур. Списъкът с 30-те участници, които ще получат книга и книга с тениска, ще бъде публикуван в сайта на „Егмонт България” на 23 септември 2013 година.

Отделно от това малките читатели ще имат възможност да споделят своите впечатления от прочетеното и да почерпят идеи за други интересни книги в специално създадения за инициативата блог www.letniknigi.blogspot.com. Оттам ще научат и какво четат и са чели в детството техните любими звезди от телевизионния екран и музикалната сцена. „Голямата цел, която сме поставили на платформата, е да излезе извън рамката на заглавията на „Егмонт България” и да се превърне в поле за по-широка дискусия”, споделят от издателството.

Вижте брошурата за инициативата „Приключения с (не)задължителни книги”, която можете да изтеглите заедно с формулярите за участие в конкурса от този линк.