fb
Ревюта

Нови приключения с Минерва Минт

4 мин.
Priklyucheniyata na Minerva Mint Bandata na kukumyavkite Eliza Purichela Guera

Priklyucheniyata na Minerva Mint Bandata na kukumyavkite Eliza Purichela Guera“Всичко може да се случи,

стига да вярваш истински!”

Като малка обичах да си измислям истории. Често сюжетът започваше с откритието, че съм дъщеря на тайнствени родители, които са ме поверили на грижите на мама и татко, но някой ден ще се върнат, за да ме отведат в приказен замък. Изграждах си цели картини – как ще изглежда замъкът, колко стаи ще има, какви дрехи ще нося и т.н. Попадайки на най-новата приключенска поредица „Приключенията на Минерва Минт“ (изд. „ФЮТ“), незабавно се върнах назад в детските си фантазии, макар и по малко по-различен начин.

Всичко започва с вестникарска изрезка от „Ивнинг нюз“. В нея се разказва как госпожа Жералдин Флопс – чистачка на лондонската гара – намира мъничко бебе, забравено в пътна чанта. Момиченцето върви в комплект с том IV на „Универсална енциклопедия“ от М до Т, с тайнствено писмо до неизвестен господин и с нотариален акт за вила „Гущер“, кацнала върху Адмиралската скала в Пемброуз, Корнуол. Тъй като момиченцето си няма име, госпожа Флопс го кръщава Минерва Минт и двете заминават да живеят във вила „Гущер“ до появата на родителите на малката героиня.

9 години по-късно…

Минерва е със зелени очи, червена коса и лунички. Обича да приютява в безбройните стаи на вила „Гущер“ всякакви животинки като лисиците и язовеца Хуго. Разбира се чудесно със снежните кукумявки и учи сама вкъщи. Дрехи никога не купува – достатъчно е да прерови купищата сандъци, останали от предците й, за да открие удобни дрехи за всичките си хрумвания. В средата на стаята й има жълта палатка, а рушащата се вила предлага на момичето доста забавления. Има само един проблем – Минерва няма никакви приятели!

Точно на деветия си рожден ден девойката получава неочакван подарък. Новата собственичка на пощата-магазин в Пемброуз – госпожа Капуур – изпраща сина си Рави да достави поръчките с провизии на Минерва. Макар и доста уплашен от мрачната слава на страховитата вила „Гущер“, Рави пристига на прага, поставяйки неочакваното начало на страхотно приятелство. Момчето приема поканата да присъства на рождения ден на госпожица Минт и дори обещава да доведе със себе си Томазина Краули – красива, умна и много чаровна любителка на приключенските романи, в която Рави е безнадеждно влюбен.

Съзирайки съмишленици в лицето на новите си приятели, Минерва разказва на Рави и Томазина своята необикновена история за пътната чанта, енциклопедията и писмото. Вдъхновени от идеята за разкриване на загадката, приятелите на Минерва решават да основат „Банда на кукумявките“ и да разнищят тайната за родителите на момичето. Пътят им обаче минава през странна рецепта, съдържаща парченце луна, слуз от охлюв и малинули. Ще успеят ли да набавят всички съставки? Що за растение са малинулите? Трите деца трябва да обединят усилията си, за да намерят отговорите.

Докато провеждат своите разследвания, Минерва, Рави и Томазина са застрашени от бандата на злобния Гилбърт, който има зъб на госпожица Минт. Освен разправиите с грубияна на селото, децата трябва да измислят хитър начин да отпратят мнимите родители на Минерва – измамниците Дафне и Артур, да разгадаят тайнствената рецепта и да се спасят от сигурна смърт! Какви неочаквани обрати им е подготвила авторката Елиза Пуричели Гуера ще разберете от първата книга „Приключенията на Минерва Минт: Бандата на кукумявките“.

Поредицата е подходяща за читателите на възраст 8-12 години. Заплетените загадки ще се харесат на всички любители на приключенията, които същевременно не обичат да се затормозяват с дебели томове. Оформлението на книгата е изключително приятно, а чудните илюстрации на Габо Леон Бернщайн помагат на читателите да навлязат в дълбините на историята, създадена от Елиза Гуера. Освен кратката информация за автора и илюстратора в края на книгата, любителите на приключения ще открият и страхотна карта в началото, която ще им покаже в най-точни детайли местоположението на детективските разследвания на тримата герои.

Текстът е публикуван първо в сайта „Детски книги“.