fb
Ревюта

Минерва Минт превзема Града на гущерите

3 мин.
priklyucheniyata-na-minerva-mint-4-gradat-na-gushterite-kniga-4 eliza puricheli guera

priklyucheniyata-na-minerva-mint-4-gradat-na-gushterite-kniga-4 eliza puricheli guera“Приключенията на Минерва Минт” е страхотна поредица, пълна с приключения, загадки и трима приятели, решени да разкрият всички тайни около произхода на 9-годишната Минерва. Докато вървят по следите на изчезналите родители, мис Минт, Рави и Томазина ще се сблъскат с легендата за Морските пирати, ще се озоват в Града на разбойниците и ще се сдобият с истински враг.

В първите три книги от поредицата тримата герои – Минерва, Рави Капуур и Томазина Краули – се заемат да разбулят тайната, която тормози малкото момиче вече девет години: кои са родителите й, защо са я изоставили в пътна чанта на гара “Виктория” в Лондон и що за тайни крие вилата, в която Минерва живее с г-жа Флопс. Докато се опитват да разберат откъде да подхванат заплетения случай, тримата приятели основават своя банда – “Бандата на кукумявките”, откриват истинската пещера на магьосника Мерлин и научават тайната за жестокия пират Блек Барт.

Разследвайки интересните случаи, на които се натъкват, приятелите постепенно откриват и следите, водещи към прадедите на Минерва. А писмото, разказващо за баснословно пиратско съкровище, ги насочва право към Града на разбойниците. Къде е той?

Когато кукумявката е срязана на две

и гущерът откъсва си опашката,

на разбойниците намерил си града –

върви веднага там или ще изчезне начаса.

Главоблъсканицата затруднява приятелите, но още по-сериозният им проблем е социалната инспекторка Брумстик, изникнала ненадейно в дома на Минерва. Оглеждайки къщата милиметър по милиметър, тя недоволно запълва досието на момичето с бележки, които не вещаят нищо добро. Така “Бандата на кукумявките” трябва не само да открие Града на разбойниците и тайната на Алтея, но и да се справи със злобната дама.

Към предизвикателствата ще прибавим и Ужасът на моретата – огромно чудовище, излизащо на всеки 100 години, което всява истински страх у жителите на селцето Пемброуз. Дали това чудовище ще стресне младите приключенци? Елиза Пуричели Гуера се е погрижила да разкаже по-подробно.

Книгата “Градът на гущерите” от поредицата “Приключенията на Минерва Минт” (изд. “ФЮТ”) е подходяща за младите читатели със страст към загадките и приключенията. Докато разследват произхода на Минерва, трите деца се натъкват на много предания и исторически факти, които трябва да бъдат проучени по-подробно. Находчивостта им при разбулването на мистериите ще плени всеки любознайко и ще го накара да върви с интерес по стъпките на приятелите.

Авторката Елиза Пуричели Гуера се е постарала да държи в напрежение читателя от първата до последната страница, разгръщайки динамично сюжетните нишки. Чудесните черно-бели илюстрации, дело на Габо Леон Бернщайн, допълват текста и му вдъхват още по-приключенска нотка, а подходящият шрифт и оформлението позволяват и на по-неуверените читатели да се впуснат без притеснение по следите на червенокосото момиче.

Книгата е част от националната кампания “Читателска щафета 4: Ловци на приключения”.

Текстът е публикуван първо в сайта „Детски книги“.