fb
Ревюта

Мотовете пак са тук за „Спасяването на хълцащата принцеса“

5 мин.
spasyavaneto-na-haltsashtata-printsesa-priklyucheniyata-na-motovete-3-radostina-nikolova

spasyavaneto-na-haltsashtata-printsesa-priklyucheniyata-na-motovete-3-radostina-nikolovaНяма нищо случайно в този живот, дори и да си един объркан мот. Ако съдбата е на твоя страна, тя те води по верния път към твоята мечта.

Помните ли мотовете – онези малки, симпатични, пухкави същества, които живеят в гардеробите на хората? Ако случайно все още не сте се сблъскали с чудния им свят, разказан увлекателно от Радостина Николова, то трябва веднага да поправите тази грешка. :) Ако пък вече сте чели предишните две книги за „Приключенията на мотовете“ и как „Мукс отвръща на удара“, то съм убедена, че сте очаквали продължението с не по-малко трепет от мен.

Дългоочакваният момент настъпи! „Спасяването на хълцащата принцеса“ вече е тук, за да ни разкаже за новите патила на мотовете. Подобно на първите две книжки, и тази започва с предговор, който загатва, че животът в Мотилия отново ще бъде изправен пред изпитание. След МОТосватбата на Мукс и принцеса Пагу двамата влюбени се сдобиват с дъщеричка. Кръщават я Магу, което на старомотски означава „орисана на дълъг щастлив живот“. Ала малката принцеса вече цяла седмица има проблем – не спира да хълца.

След като са опитали какво ли не, за да помогнат на своето мъничко момиче да спре да хълца, Мукс решава да отиде за съвет при мъдреца Щу. За жалост, и той не успява да му помогне, но го насочва да търси лек, описан в Древната книга на мотовете, която съдържа всякакви мъдрости още от началното съществуване на мотовете. Книгата се пази в съвета на старейшините мотове в големия град и Мукс, без да се замисля, се запътва натам, решен на всичко, за да помогне на дъщеря си. С него са и верните му приятели Пинки и Гула.

spasyavaneto-na-haltsashtata-printsesa-priklyucheniyata-na-motovete-3-radostina-nikolovaПриключението им ги отвежда до една малка къщичка, скрита между клоните на едно дърво, където живее последният мот в града. Старият мот не знае къде се намира книгата, но успява да ги упъти с помощта на една гатанка:

Книгата е на място, заобиколено от вода. Хем е шумно, хем е тихо, хем пък музика звучи. И макар да се разстила нощна тъмнина, книгата е обляна в цветна като дъгата светлина.

Не след дълго мотовете успяват да намерят Древната книга и прочитат магическата рецепта, която ще спре хълцането на Магу. Те трябва да намерят лечебното цвете с голямо „Л“, само то ще им помогне. Но трябва да внимават да не го сбъркат с лечебното цвете с малко „Л“, което вместо да излекува принцесата, ще направи гласа й дрезгав. Цветето расте в най-високата планина в Мотилия, а време за губене няма. Те трябва да преминат през гората на мечките или долината на модовете – труден избор, имайки предвид, че се страхуват от мечки, а модовете открай време са им врагове…

Малките мотове избират по-малкото зло и се запътват към гората на мечките. След неочаквани премеждия там и няколко нови приятели, в това число и една голяма мечка, скоро Мукс, Пинки и Гула объркват пътя и се озозоват в лапите на своите стари познайници – модовете. Дали ще успеят и този път да се измъкнат и кой ще им помогне? Възможно ли е да имаш приятел сред враговете? И кое е онова гушкащо чудовище, от което всички модове така се ужасяват? Краят на тази история ще оставя сами да разберете. :)

spasyavaneto-na-haltsashtata-printsesa-priklyucheniyata-na-motovete-3-radostina-nikolova

„Спасяването на хълцащата принцеса“ е малко по-дълга от втората част на поредицата, като този път цветните илюстрации преобладават и са отново майсторски пресъздадени под четката на художничката Мелина-Елина Бондокова.

Финалът на книгата отново е интерактивно направен за радост на най-малките – има истории с модовете Глупчо и Тъпчо, както и две нови занимателни части. Едната част представлява отговорите на няколко въпроса, които сигурно са гъделичкали любопитството на всеки читател, като например защо Мукс просто не е помолил някое животно да го отведе до големия град, а решава сам да поеме на това приключение. Втората част пък е озаглавена „Спомняш ли си“ и помага на читателя с помощта на въпроси да си спомни ключови моменти от историята за спасяването на хълцащата принцеса. Ала целта на тези въпроси е най-вече да извлекат услужливо важните поуки от книгата.

В „Спасяването на хълцащата принцеса“ Радостина Николова запазва своя подход да въвлича нови интересни герои в сюжета и да награжда старите. Така тя неусетно успява да внесе топлина и мъдрост и да ни напомни по изключителен начин за най-смислените неща в живота и на мотове, и на хора: семейството и приятелите. Разбираме и колко е важно да помагаш на другите, да бъдеш позитивен, да не се отказваш от целта си и да се бориш докрай, защото рано или късно доброто се връща към теб, справедливостта възтържествува, а мечтите се сбъдват.

Такива детски книжки ме впечатляват, вдъхновяват, радват, обнадеждават, усмихват! Заради такива книжки отказвам все още да порасна. :)

Дано повече деца се докоснат до приказния свят на мотовете и се убедят в магията, която Радостина е сътворила, защото мотовете заслужават дом във всяко семейство! :)

Официалната страница на книжката във Фейсбук можете да откриете тук, а официалният сайт на „Приключенията на мотовете“  е: http://motove.com/