fb
НовиниПо света

Продадоха за £10 000 първо издание на „Хобит“, рисувано от Толкин

2 мин.
Снимка: Cancer Research UK/PA

Копие от първото издание на „Хобит“ от Дж. Р. Р. Толкин се продаде за повече от £10 000, след като беше открито в благотворителен магазин, пише The Guardian.

Рядкото копие на историята за Билбо Бегинс беше намерено от управител на супермаркет Cancer Research UK в Дънди. Най-високата цена на артикулите в магазина е £5, затова книгата е пусната за продажба в eBay, където спечели забележителната сума от £10 099,50 за благотворителност.

Изданието е един от първите 1500 екземпляра от класиката, разпродадени скоро след публикуването през 1937 г. Книгата е с черно-бели илюстрации от самия Толкин.

Когато се е натъкнал на фантастичния роман, мениджърът на супермаркета Адам Карсли е бил в магазина в Дънди, за да помогне с обучението на нови служители и подреждането на артикулите, сред които са и стотици книги.

„Отворих първата страница, за да видя дали това е първо издание и си помислих, че може да си заслужава да бъде изпратено на екипа на eBay. Мислех, че ще получим максимум £500, ако имахме късмет, така че не можах да повярвам, когато чух няколко месеца по-късно, че е продаден за над £10 000. Доколкото ми е известно, това е един от най-ценните предмети, дарени на нашите магазини. Дарения като тези помагат за финансиране на животоспасяващи изследвания в цялото Обединено кралство“, коментира Карсли.

Високата сделка за книгата идва непосредствено след друга нашумяла продажба на редки детски книги: през юли първото издание на „Хари Потър и Философският камък“ от Дж. К. Роулинг беше изложено на търг и продадено на купувач от Лос Анджелис за £10 500. Изданието е едно от 500-те, публикувани от Bloomsbury през 1997 г. и е закупено от колекционер от Стафордшър за 30 пенса, след като библиотека го изтегля от употреба.


Книгите на Толкин ще откриете в Ozone.bg.