fb
НовиниПо света

Продажбите на книги в САЩ са се покачили с 1% през 2013 г.

1 мин.
книги

Продажбите на книги в САЩ са се увеличили с 1% през 2013 г., съобщава Publisher’s Weekly. Асоциацията на американските издатели отчита ръст в продажбите във всяка една категория, с изключение на детската и young-adult литература, където се наблюдава спад заради огромния комерсионален успех на „Игрите на глада“ след излизането на филмовата екранизация на първата част през 2012 г.

В последно време въпросът за успеха на новите книжни формати (електронен, аудио) е особено актуален. Статистиката сочи, че продажбите на е-книгите са се покачили с 3,8%. Пазарният дял на литературата за възрастни се е увеличила на 26,6% в сравнение с 25,9% за 2012 г. Изтеглените аудио книги също бележат успех за миналата година с увеличение на продажбите с 18,6%, или приблизително 132 милиона регистрирани продажби. За сметка на това физическите аудио книги са застопорили своя пазарен дял с близо 78,4 милиона продадени издания.

Очаква се до края на годината Асоциацията на американските издатели и Book Industry Study Group да публикува данните от изследването за цялата книжна индустрия.

[ + ]