fb
@-книгиАудиокниги

Продажбите на аудиокниги в САЩ с двуцифрен ръст през 2016 г.

2 мин.

Нови данни на американската Асоциация на аудиоиздателите (APA) показват, че 2016 е била поредната добра година за аудиокнигите, съобщава Publishers Weekly. Резултатите показват двуцифрен ръст както за продажбите на аудиокниги, така и за броя на издадените през годината заглавия.

Общите продажби са нараснали с 18,2% спрямо 2015 г. до приблизително 2,1 млрд. долара, докато продажбите на единични бройки са били още по-добри – те са се увеличили с над 30% до 89,5 млн.

Данните се основават на отчети от около 20 издатели на аудиокниги, като APA след това екстраполира от тези цифри, за да получи прогноза за целия пазар. Общият брой публикувани аудиокниги в Щатите за 2016 г. е 50 937, което представлява увеличение от 43,1% спрямо 2015 г.

„Това е още една успешна година за аудиокнигите. Вълнуващо е за всички, които участват в създаването на аудио продукти, да видят такъв здравословен растеж, поддържан година след година“, обобщи Антъни Гоф, старши вицепрезидент на Hachette Audio и председател на Комисията за научни изследвания на APA. Той добавя: „Един от ключовите начини да помогнем на този растеж да продължи е научавайки повече за слушателите на аудиокниги чрез дълбаене в показателите на поведението на потребителите.”

Ръстът на продажбите се дължи на дигиталните изтегляния, които представляват 82,4% от целия пазар. Продажбите на физически аудиоформати, междувременно намаляват. Миналата година тези продажби представляват 16,2% от общите аудио продажби, което е спад от 21,8% спрямо 2015 г.

Междувременно проучване на Edison Research установи, че 24% от американците са слушали поне една аудиокнига през 2016 г., което представлява увеличение от 22% в сравнение с 2015 г. Други демографски изследвания показват, че почти половината аудио слушатели са на възраст под 35 години и че са четяли или слушали средно 15 книги през последната година.

Смартфоните увеличиха популярността си като предпочитано устройство за слушане на аудиокниги, привличайки 29% от аудиторията. Според проучването главните причини, поради които хората избират аудиокниги, са лесната преносимост на съдържанието и фактът, че могат да правят други неща, докато слушат. Най-популярните жанрове за миналата година са мистерии/трилъри/съспенс, научна фантастика/фентъзи и романтика.

[ + ]