fb
@-книгиЕ-книги

Продажбите на електронни книги в Обединеното кралство са нараснали с 5% през 2018 г.

2 мин.

Продажбите на книги на хартиен носител в Обединеното кралство са намалели с 5.4% миналата година, с което се слага продължителния им ръст от 2014 г. насам, съобщава Goodereader, позовавайки се на годишния доклад на Асоциацията на издателите на острова. През 2017 г. продажбите са се равнявали на 3.11 милиарда лири, а през 2018 г. – 2.95 милиарда.

Една от причините за спада в търговията с печатни книги се дължи на интереса към дигитални аудиокниги. Техните продажби бележат истински бум през изминалата година с 43%, генерирали 69 милиона лири. Очаквано, услугата Audible на Amazon е доминирала пазара. Въпреки това, Стивън Лотинга, изпълнителен директор на Асоциацията на издателите твърди, че това не е единствената причина за спада. Той коментира данните така:

Една от най-съществените промени е увеличението в продажбите на аудиокниги. По този начин се получава известно заместване от аудиоформата. Но има и друго – ръстът при печатните издания няма как да продължава всяка година.

Продажбите на електронни и аудиокниги съставлява 20% от общите продажби на книги в Обединеното кралство за 2018 г. Ръстът при електронните книги се равнява на 5%, което е добър резултат за формата. В САЩ те бележат продължителен спад през последните няколко години. Комбинирани, тези два формата са донесли над 653 милиона лири от продажби за миналата година.

Стивън Лотинга (снимка: Асоциация на издателите)

Лотинга изказа успокоително мнение по отношение на статистиката:

Не съм разтревожен, че сме стигнали преломен момент за хартиените книги, още не. Не сме видели огромна вълна на преминаване към онлайн услугите, нивата на пиратството са ниски, хората все още обичат печатните книги. Това е временна тенденция, продажбите все пак са се повишили с 8% през последните пет години.

В коментарите си към доклада той осъжда настоящата нормативна уредба в Обединеното кралство, според която книгите в дигитални формати са обложени с 20% ДДС, докато хартиените са изцяло освободени от данъка. Това може да се промени дори в остатъка от членството на страната в Европейския съюз, тъй като на 4 декември 2018 г. Европейската федерация на издателите обяви възможността страните членки на ЕС да налагат намален ДДС на дигиталните издания. В публикация на Publishing Perspectives Лотинга ецитиран:

Растежът на индустрията се движи от дигиталните формати, ето защо е толкова нечестно читателите, които ги предпочитат, да се таксуват с 20% повече от предпочитащите хартиени издания. Правителството трябва да предприеме мерки, за да премахне тази несправедливост.

Снимка: Pexels