fb
НовиниПо света

Продажбите на книги в Ирландия отново във възход

2 мин.

След рекорден спад в продажбите през 2013 ирландският книжен пазар отново възвръща позициите си през последните две години, съобщава The Bookseller. През 2015 индустрията отбеляза прираст от 10,8% на стойност 11,5 милиона евро, а излизането на световни бестселъри като Хари Потър и прокълнатото дете на Дж. К. Роулинг и „Момичето от влака“ на Паула Хоукинс допринесоха за увеличаване на печалбите с още 11% през 2016.

Тенденцията обаче не продължава съвсем по същия начин през 2017. Великобритания отчита малък спад в количествата продадени книги, едновременно с несъществено увеличаване на печалбите, докато Ирландия преминава през обратния процес. До юни 2017 на ирландския пазар са продадени 3,69 млн. книги, приблизително 2% повече от първата половина на 2016. Тяхната стойност от 41,5 млн. евро обаче се равнява на спад от 1,8% в печалбите спрямо същия период миналата година.

Книжният пазар и в двете страни на острова се бори с приблизително един и същи проблем: индустрията в основата си е стабилна, но скоро не е издаван достатъчно силен бестселър, който да задвижи значителен растеж. Въпреки това в Ирландия художествената литература отчита 6% увеличение на продажбите спрямо 2016, като на особен интерес се радват местните автори.

Криминалните и приключенските романи, както и трилърите, бележат забележителен успех с двойно по-високи печалби (227%) от първата половина на 2016. Дебютът на телевизионния водещ Греъм Нортън Holding и отличеният с Irish Book Award роман на Лиз Нюджент Lying in Wait маркират ирландското присъствие в топ 20 на най-продаваните книги за периода.

Детската литература процъфтява с приблизително същите темпове, като за пръв път от пет години печалбите надвишават 10 млн. евро в първата половина на годината.