fb
БългарияНовини

Проектът „Скритите букви“ създава уникални кътове за четене в София

1 мин.

На Световния ден на книгата и авторското право (23 април) фондация „Прочети София“ обяви стартирането на проекта „Скритите букви“, чрез който в столицата ще бъдат обособени разнообразни кътове за четене.

Оригинални пейки с формата на уникалните букви от кирилицата ще бъдат поставени през май в София. Всяка от тях ще бъде свързана със стихотворение от съвременен български поет. В уютни и тихи кътчета на паркове и градини, по мостове и във вътрешни дворове, на неочаквани преходи, тези пейки ще обособят нови места за четене извън шума и обичайните туристически обиколки.

В рамките на проекта ще се проведат и специални Литературни разходки, както и дискусии, свързани с литературното картографиране и намесите в градска среда.

Инициаторите на проекта описват „Скритите букви“ като съвременен прочит на българската кирилица – идея, която тръгва от пресечната точка между типография, литература и градска среда, за да очертае нови културни траектории в София, да провокира среща със съвременната българска поезия, да създаде различно преживяване за жителите и гостите на града.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на програма „Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г.“ на Национален фонд „Култура“. Партньори на инициативата са „Къща за литература и превод“/Фондация „Следваща страница“, „Генератор“/Студио „Комплект“ и „Читалнята“/“Сдружение за градски читални“.