fb
БиблиотекитеНовини

Програмата на Националната библиотечна седмица 2018

20 мин.

Тазгодишното издание на кампанията „Национална библиотечна седмица“ ще се проведе от 14 до 18 май 2018 г. с медийното партньорство на „Аз чета“ и „Детски книги“ под наслов „Достойно бъдеще за нашите библиотеки!“. Фокус ще бъдат неотложните проблеми в библиотечния сектор и необходимостта от незабавни действия за реформирането му. Официалното откриване ще се състои на 15 май (вторник) от 14.00 ч. в зала „Средец“ на „София Хотел Балкан“. Специален гост ще бъде Ева Майдел, членка на Европейския парламент и председателка на Международното европейско движение.

Тук може да гледате видео за кампанията, а в след него ще откриете националната програма, както и тази за предстоящите инициативи по градове.

 

 

НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА

15 май, София, зала Средец на София Хотел Балкан
14.00 ч. Официално откриване на Националната библиотечна седмица и връчване на Годишните библиотечни награди на ББИА. Специален гост на откриването: Ева Майдел, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и председател на Международното европейско движение.

15 май, София, НБКМ
11.00 ч. В Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ ще бъде открита фото изложба „Националната  библиотека и регионалните библиотеки в България“.

8 – 10 май, Сливен,  РБ „Сава Доброплодни”
XX Национален фестивал на детската книга. Организиран в партньорство с Министерство на културата, Община Сливен, Областна администрация – Сливен, Асоциация „Българска книга”, ДАБЧ, ББИА, Фондация „Балканика”, най-големите детски издателства и др.

8 – 9 май, Бургас, РБ „Пейо Яворов“
Конференция по случай 130 години от създаването на библиотеката в рамките на „Европейските дни на морето“ в Бургас по повод Европредседателството на България.

10 май, Стара Загора, РБ „Захарий Княжески“
Откриване на фотодокументалната изложба, посветена на 160-годишнината от първото честване на деня на светите братя Кирил и Методий в Стара Загора. Организатори: РБ –Стара Загора, Библиотека „Родина“, РИМ Стара Загора, Държавен архив – Стара Загора.

15 май, София, Библиотека на НБУ
15.30 ч. Семинар „Библиотечни ресурси и услуги на Нов български университет за изследователи и докторанти“ с водещ Радостина Тодорова, директор на библиотеката.

16 май, София,  Фондация НАБИС
14:00 ч. В Център за образование и култура „Илиев“ (ул. „Университетски парк“ №1; Студентски град; София 1700) в зала „Auditorium“ ще се състои годишната среща на асоциираните членове на ФНАБИС.

17 май, София,  Софийски университет „Св. Климент Охридски“ 
14:30 ч.Юбилейна научна сесия, посветена на 65-годишнината на катедра „Библиотекознание, научна информация и културна политика“.

ПРОГРАМА
на инициативите по градове

 

ОБЛАСТ ВАРНА

ВАРНА
Регионална библиотека „Пенчо Славейков

Регионална кръгла маса „Библиотеките – памет и трансформации” с участие на библиотекари от университетски, читалищни, училищни библиотеки от града и региона. Програмата предвижда запознаване с новости в библиотечната практика и представяне на сборника “Споменът през поколенията и времето – материали за историята на град Варна”, издание на библиотеката по повод 135-та ѝ годишнина.

Библиотека при НЧ „Елин Пелин – 1977

14 – 18 май
Дни на отворените врати.
Свободен достъп до образователните платформи „Уча.се“ и „Граматика БГ“.
15 май
Обявяване на класация „Читател на годината“ и „Най-четена книга за 2018 г.“.
16 – 18 май
Анкета с читатели на тема „Предложи нова книга на библиотеката“.

Библиотека при НЧ „Просвета – 1927

14 май
„Книгата – разходка през годините“ – изложба от фонда на библиотеката.
15 май
Първа среща с библиотеката – посещение на 4-та група от ЦДГ „Валентина Терешкова“.
17 май
Първа среща с библиотеката – посещение на 4-та група от ЦДГ „Валентина Терешкова“.

ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

ВЕЛИКО ТЪРНОВО
Регионална народна библиотека „Петко Рачов Славейков

14 май
11.00 ч. Откриване на националната библиотечна седмица с детска литературна програма по проект „За чиста околна среда – да я пазим днес, за да я има и утре!“ на РБ „П. Р. Славейков“ в партньорство с ОУ „Христо Ботев“ и детски градини.
Стартиране на лятната кампания за насърчаване на четенето „Ела в библиотеката“, под патронажа на Председателя на Великотърновски общински съвет- г-н Венцислав Спирдонов.
17 май
17.30 ч. Среща-разговор със специализирана аудитория в защита на дисертационния труд на д-р Емил Александров.

СВИЩОВ
Библиотека при ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856

14 – 18 май
Дни на отворените врати – едногодишен безплатен абонамент за всеки посетите, изявил желание да стане читател.
14 май
Изложба „Обичаме нашето читалище“ с рисунки на III „в“ кл. на СУ „Н. Катранов“ с кл. р-л П. Попова, специално рисувани и подарени на библиотеката в рамките на Маратона на четенето 2018.
17 май
Посрещане на делегация от културни институции от гр. Воскресенск, Московска област и демонстрация на Дигитална културна съкровищница Север +.

Градска библиотека

15 май
Работа на малките читатели с детска справочна литература – с учениците от II „б” клас на СУ „Николай Катранов”.
18 май
Екскурзии за запознаване с информационните източници и услугите, които предлага библиотеката на своите читатели.

ОБЛАСТ ВРАЦА

ВРАЦА
Регионална библиотека „Христо Ботев

17 май
17.30 ч. Кръгла маса тема „Достойно бъдеще за нашите библиотеки” във връзка с отбелязването на 5 години от началото на кампанията „Посланици на библиотеките”. Участници в срещата ще бъдат посланиците на библиотеката, които през годините са допринесли за нашите застъпнически кампании.
18 май
16.00 ч. Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца започва работа по проект „Техно Либ – мини технологичен център в библиотеката”. Партньорска организация по проекта е сдружение с обществена ползва „Враца Софтуер Общество”.

Библиотека при НЧ „Развитие – 1869”

14 – 18 май
Откриване на Националната библиотечна седмица 2018 с изложба на “Старопечатни, редки и ценни издания” от фондовете на библиотеката.
Отворени врати – безплатен абонамент за три месеца и седмица без глоби. Организирани посещения.
Демонстрация на електронни бази данни: Онлайн каталог на книги. Нова визия и начин на търсене.
Популяризиране сайта на читалището и на други полезни сайтове. Добри практики и дейности в библиотеката.
Дискусия на представители от различни поколения на тема: „Традиционното и новото ръка за ръка“.
Доброволничеството и доброволците в помощ на библиотекаря.

РОМАН
Библиотека при НЧ „Христо Ботев – 1907”

14 – 19 май
Седмица  на отворените врати.
14 май
Откриване на  Националната библиотечна седмица от зам.-кмета по културата г-жа С. Тинчева с прекрасните детски стихчета на Калина Малина по повод 120 години от рождението ѝ.
18 май
„Аз вече чета в библиотеката” – посещение на ученици от първите класове в библиотеката. Запознаване с фонда и с правилата на обслужване в нея. Записване на желаещи първокласници за  читатели.
19 май
Час по извънкласно четене на тема: „Среща с  героите  на Леда Милева, Джани Родари и Атанас Далчев” с учениците от  НУ “Петко Р. Славейков”.

ОБЛАСТ ГАБРОВО

ГАБРОВО
Регионална библиотека „Априлов – Палаузов”

14 – 18 май
Представяне на Модул „Моята библиотека“ (MyLibrary), персонално пространство за регистрираните читатели, който включва достъп до личен читателски картон с информация за заета литература и текущо състояние на заявки, възможност за онлайн презаписване на заета литература, запазване на литература и проследяване състоянието на заявката, заявяване на услуги (принтиране, копиране, сканиране… и др.).
Провеждане на анкета „Кои са „вечните” за Вас книги?!” сред потребители на библиотеката, доброволци и граждани.
„Интересно е да си библиотекар” – деца-доброволци в ролята на помощник-библиотекари.
15 май
Среща с Комисията по библиотечно – информационно обслужване на гражданите в ОбС – Габрово.
Представяне на РБ „Априлов – Палаузов“ в съвместна фото изложба на регионалните библиотеки в Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

ОБЛАСТ ДОБРИЧ

ДОБРИЧ
Регионална библиотека „Дора Габе”

7 – 25 май
„Специални библиотечни колекции в Регионална библиотека „Дора Габе” – изложба на библиотечни документи по повод  24 май – Ден на славянската писменост, на българската просвета и култура.
14 май – 30 май
Изложба на детски рисунки „Вълшебството на детството”, по повод 125 години детска градина в Добрич.

ОБЛАСТ КЪРДЖАЛИ

КЪРДЖАЛИ 
Регионална библиотека „Никола Й. Вапцаров”

11 май
Регионална конференция „Библиотеките – възможности и предизвикателства”.
14 – 18 май
Дни на отворените врати.
„Библиотекар за един ден”.
14 май
11.00 ч. Откриване на гостуващата изложба на Регионална библиотека ”Стилиян Чилингиров” – Шумен – „Българската история в художествено слово и образ”.
15 май
Среща с приятели и читатели на детския отдел на библиотеката и представяне на новия спектакъл „Здравей Книгария 2” на клуб „Вдъхновение” при СУ „П. Р. Славейков”.
18 май
19.00 ч. Нощ в библиотеката – четене, игри и забавления,  творчески работилници.

ОБЛАСТ МОНТАНА

МОНТАНА
Регионална библиотека „Гео Милев

14 – 18 май
Курс по ИКТ за възрастни.
14 май
„Телевизионно предаване от света на книгите“ – представителна изява с клуб „Работилничка за таланти“ към ІІІ ОУ “Д-р Петър Берон“.
15 май
„Алея на книгите“ – изнесена библиотека в Парк „Монтанезиум“.
17 май
„Известните личности от Монтана в областта на литературата, изкуството и краеведската дейност“ – представителна изява с клуб „Млад възрожденец“ към ІV ОУ „Иван Вазов“.

ЛОМ
Библиотека при НЧ Постоянство – 1856 

11 – 18 май
Обяваване на началото на Националния литературен конкурс ”Яна Язова” 2018 – дванадесето издание.
Начало на Летен маратон на четето ”Аз участвам, участвай и ти !”.
Стартиране на проект на библиотеката  при НЧ ”Постоянство – 1856“ – Лом на тема  „Библиотеката – място за учене и забавления”, в партньорство с фондация „Генерация”, гр. Лом.

ОБЛАСТ  ПАЗАРДЖИК

ПЕЩЕРА
Библиотека при НЧ „Развитие – 1873“

14 – 18 май
Дни на отворените врати в библиотеката – всеки гражданин може да посети библиотеката, да се запознае със справочните и информационните ѝ възможности и ще получи безплатен едногодишен абонамент.
Специализирани индивидуални обучения за възрастни потребители за придобиване на начална информационна и технологична грамотност.
Кът „Остави книга, вземи книга” – всеки, който желае може да постави своя книга и да вземе друга.
Изложба „Известни личности – библиотекари“.
Декориране на стълбищното пространство на сградата с корици на известни и любими книги.
Кашонено предизвикателство – изработване на макет на книга от отпадъчни материали, символизиращ миналото и бъдещето на библиотеката.
14 – 16 май
„Изпълни една мечта – стани библиотекар за един ден“ – участниците ще влязат в ролята на библиотекари – ще обслужват читатели, ще се запознаят и ще работят с онлайн библиотечни каталози, ще извършват справки за търсене на книги. Всички включили се ще получат грамота за участие и безплатна годишна карта за библиотеката.
15 май
Среща с директорите на училищата в града и с председателя на Комисията по образование, спорт и култура към ОбС – Пещера, с предложение за сътрудничество между библиотеката и училищните ръководства за разработване на местно ниво на материали (бази данни, свързани с учебния материал), план за изнесени училищни часове в библиотеката (напр. английски език; история, час на класния), разработване на мултимедийни продукти от учениците на база на библиотечните ресурси.
16 май
Обявяване на класация „Най-четена книга за 2017 г.” и връчване на наградата за най-активен читател за 2017 г.

ОБЛАСТ ПЛЕВЕН

ПЛЕВЕН 
Регионална библиотека „Христо Смирненски”

14 – 19 май
Изложбата „Книги с автограф“ във фоайето на библиотеката се посвещава на Националната библиотечна седмица и Празника на град Плевен.
17 май
“English with joy – at the Library enjoy” – интерактивно занимание с подготвителна група от ДГ „Ралица”.
18 май
По програма „Насърчаване на четенето чрез писане и театър” в партньорство с ОУ „Валери Петров” и ОУ ”Йордан Йовков” се организира детски театрален празник „Имало едно време…/ Once upon a time…”, посветен на 390-годишнината от рождението на Шарл Перо.

ОБЛАСТ ПЛОВДИВ

АСЕНОВГРАД
Градска библиотека „Паисий Хилендарски”

17 май
Мултимедийно представяне на историята на периодичния печат в Станимака и Асеновград от журналиста Марин Маринов.

СОПОТ
Библиотека при СУ „Иван Вазов“

15 май
„По пътя на азбуката“ – доц. д-р Симеон Кацаров, философско-исторически факултет, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“.
Четенето и новите технологии – разговор с Гергана Рачева.

с. ТРУД, общ. МАРИЦА
Библиотека при НЧ „Светлина – 1929”

9 май
Откриване от Милена Катошева, гл. уредник на къща музей „Димитър Димов” на гостуваща изложба на Националния литературен музей „В търсене на хармонията” – разказ за жизнения и творчески път на писателя и учен Димитър Димов. Документалните пана включват материали от фонда на къща музей „Димитър Димов” и проследяват по-важните моменти от биографията на писателя – семейството, детските му и ученически години, следването в университета, лекарската практика, престоят му в Испания, издаването на романите „Поручик Бенц“, „Осъдени души“ и „Тютюн“ .

ОБЛАСТ  РУСЕ

РУСЕ
Регионална библиотека „Любен Каравелов

18 май
„Да учим немски чрез игри“ – изнесен урок по немски език с третокласници от СУ за европейски езици „Свети Константин-Кирил Философ“ – Русе.

ОБЛАСТ СИЛИСТРА

СИЛИСТРА
Регионална библиотека „Партений Павлович

3 – 31 май
„Регионална библиотека „Партений Павлович” – съкровищница на българските писмена” изложба на материали  за приноса и историята на библиотеката в издирването и дигитализирането на уникални краеведски издания.
„Хилядолетната българска книга” – изложба от библиотечните колекции.
8 – 10 май
„Библиотекар за един час” – доброволци в Детския отдел.
10 май
„Ден на отворените врати” – библиотечни екскурзии и безплатно издаване на читателски карти.
11 май
Година на Европейското културно наследство: „Кирилицата в Европа” – пътуващ семинар за библиотечната колегия от област Силистра.
13 май
„Чрез спорт към знание – 2” – благотворителен маратон в Дунавския парк за закупуване на книги за регионалната библиотека.
14 май
„Библиотекар за един час” – доброволци в отделите „Книгозаемане” и „Филиал 2”.
„Моята първа среща с Библиотеката“ – екскурзия в библиотеката за деца със СОП.
15 май
„Достойно бъдеще за българските библиотеки!” – представяне на Регионална библиотека „Партений Павлович” в Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”.
„Трансгранични културни диалози”– представяне на творби от млади румънски писатели.
17 май
„Срещи с властта” – срещи на библиотечни специалисти с представители на местната власт.
„В прегръдките на Дунав” – срещи с делегати на „Демократично дружество на българите в Румъния”.

с. НОВА ЧЕРНА
Библиотека при НЧ „Васил Йорданов – 1942“

14 май
Откриване на изложба от ценни книги, притежание на библиотеката.
15 май
Библиотеката в снимки „Минало и настояще”.
18 май
Награждаване на читатели.

ОБЛАСТ СЛИВЕН

СЛИВЕН
Библиотека „Зора

14 – 19 май
Дни на отворените врати – посетителите ще могат да разгледат библиотеката, както и да се запознаят с услугите, които предлагаме на място и онлайн. Ще се издават  безплатни читателски карти за всички желаещи и ще има дни без глоби за забавени библиотечни материали в периода.
Обучения по IT компетентности  за възрастни хора – работа с компютър и мобилни устройства – таблети и електронни четци.

ОБЛАСТ СОФИЯ

СОФИЯ
Библиотека при Нов български университет

14 май
9.00 ч.  Отворена дискусия „Embedded“ библиотекари и гемификация в библиотеките: Съвременни американски практики“ с водещ проф. Пламен Милтенов, университет „Сейнт Клауд“, Минесота, САЩ.
В последните две десетилетия се наблюдават коренни промени в света, образованието, и разбира се в библиотеките. Традиционната библиотечна дейност се променя. Както в други професии, технологиите са една от причините за тези промени. Каква е еволюцията в библиотечната професия? Как ще се променят ежедневните задължения и услуги? Трябва ли да променим работата със студентите и ако трябва как? Предлагаме предварителна информация и литература по дискусията тук. Не се колебайте да споделите предварително мнения, препоръки и въпроси в секцията „Comment“.
15 май
15.30 ч. Семинар „Библиотечни ресурси и услуги на Нов български университет за изследователи и докторанти“ с водещ Радостина Тодорова, директор на библиотеката.
Библиотеката на Нов български университет е отворена за изследователи и докторанти от други университети и научни организации.
16 май
15.00 ч. Семинар „1000 научни списания от SAGE“ с водещ Десислава Милушева, библиотекар направление „Развитие на колекции“. Ще бъде представена колекция „SAGE Premier“, която съдържа 1000 научни пълнотекстови списания в областта на социалните и хуманитарни науки, технологиите и медицината.
Буккросинг инициатива „Храна за ума“ – 100 книги, регистрирани от библиотеката на сайта на световното движение ще бъдат пуснати на „свобода“ в останалите буккросинг зони в София: БНТ (фоайе); книжарница-ателие „Къща за птици“; Стопански факултет, СУ „Св. Климент Охридски“; студентската читалня, Университет по библиотекознание и информационни технологии; къща за чай и мъдрост „Веда Хауз“; книжарница „Нов живот“; Grape Central.  
17 май
11.00 ч. Семинар „Дислексия и библиотечна среда“ с водещ доц. д-р Екатерина Тодорова, Декан на Бакалавърски факултет, преподавател в департамент „Здравеопазване и социална работа“, член на Управителния съвет на Българска асоциация по дислексия.
Ще бъдат дискутирани въпроси като: какво е дислексия; колко хора у нас са засегнати; специфични нарушения на способността за учене; ролята на библиотеката.
18 май
13.00 ч. Среща с ученици „Професия библиотекар“гости ще бъдат ученици и преподаватели от Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография.

БОТЕВГРАД
Общинска читалищна библиотека „Иван Вазов”

14 – 18 май
Дни на отворени врати. Посещения в отделите на библиотеката. Екскурзии в библиотеката.
„Аз вече чета в библиотеката” – посещение на първокласници от ОУ „Никола Вапцаров”, ОУ ”Васил Левски” и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”.
15 май
„Отново в Ботевград“ – среща-разговор с Цветана Кръстева и Невена Дишлиева.

САМОКОВ
Общинска библиотека „Паисий Хилендарски”

14 – 18 май
„Библиотекар за една седмица” – деца от клуб „Приятели на библиотеката” обслужват читатели
17 май
Информационен семинар с библиотечната колегия от общината на тема „Съвременно състояние на българските обществени библиотеки”.

ОБЛАСТ СТАРА ЗАГОРА

СТАРА ЗАГОРА
Регионална библиотека „Захарий Княжески
Библиотека „Родина

10 май
Откриване на фотодокументалната изложба, посветена на 160-годишнината от първото честване на деня на светите братя Кирил и Методий в Стара Загора. Организатори: РБ –Стара Загора, Библиотека „Родина“, РИМ Стара Загора, Държавен архив – Стара Загора.
14 – 18 май

Публични изяви – разпространение на информационно-рекламни материали за НБС и за библиотеките в Стара Загора.
Седмица на „Отворени врати” за деца и възрастни – библиотечни екскурзии и презентации за запознаване с информационните ресурси и услугите на библиотеките.
„Библиотекар за един ден” – в детските отдели на библиотеките.
Дни без глоби и безплатен 6-месечен абонамент за нови читатели в библиотека „Родина”.
Дни без глоби в РБ „Захарий Княжески”.

ОБЛАСТ ТЪРГОВИЩЕ

ПОПОВО
Библиотека при НЧ „Св. св. Кирил и Методий 1882”

14  май
„Библиотечен салон“ – кръгла маса с читалищни и училищни  библиотекари от Община Попово. Презентации  на тема: Обществените библиотеки – съвременни  тенденции и практики.
16 май
Дискусия на тема: „Четат ли младите поезия?” с ученици от  ОУ Васил Левски” – с. Славяново.
19 май
Среща-разговор с народния представител, политик и инженер Петър Курумбашев.
24 май
Среща и награждаване на изявените  културни дейци на Община Попово.

ОБЛАСТ ХАСКОВО

ХАСКОВО
Регионална библиотека „Христо Смирненски

11  май
Откриване на  изложба “65 години Регионална библиотека “Хр. Смирненски”.
Регионална кръгла маса „Обществените библиотеки – споделен опит и добри практики”.

ОБЛАСТ ШУМЕН

ШУМЕН
Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров

9 – 31 май 
Изложба „Книги, посоки, публики” на Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий”.
9 май
Нощ на литературата.
31 май
Нощ в библиотеката.

НОВИ ПАЗАР
Библиотека при НЧ „Христо Ботев – 1872“

9 – 18 май 
Дни без такси и глоби.
14 май 
Презентация “Библиотеките днес”.
15 май 
Презентация на устройството за изкачване на инвалидни колички по стълбите (инвалиден катерач) в библиотеката.
Образователни занимания, посредством литературни игри с ученици от СУ “Хан Исперих”.
16 май
Уроци по ББЗ с ученици от ПГХТД “Проф. д-р Асен Златаров”.
“Библиотекарите – пазители на духовността”.
17 май
Читател на годината за 2017 г. в заемната за възрастни и отдел “Юноши”.
18 май
Библиотекар за един ден.

ОБЛАСТ ЯМБОЛ

ЯМБОЛ
Регионална библиотека „Георги Раковски

15 – 18 май
Документална изложба „Ямболци от старо време”.
Щанд „Размени, подари, прочети книга!”.
Щанд „Вестници и списания на открито”.
Информационна анкета.
15 – 17 май
Щанд „Нови книги” – инициатива на НЧ „Зора – 1945”.
15 май
Откриване на НБД 2018 и връчване на наградите за 2017 – „Читател на годината” за отдел „Заемна” и отдел „Читалня”.
16 май
„Библиотекар за един ден”, с участието на ученици от 5 клас при МГ „ Атанас Радев”.
Разходка в библиотеката.