fb
Ревюта

„Пропуканата България“, която бихме искали да залепим

2 мин.

Пропуканата България - Тони НиколовАко част от читателите в България имат проблем с това, че липсва качествена и респектираща литературна критика, то всички потребители на медии у нас трябва да са притеснени, че липсва силна публицистика. Сигурен съм, че веднага ще ми се противопоставите с едно-две имена, извадени като жокери от десния ръкав, но шансът тяхната публицистика да е просто фасада за разчистване на сметки е прекалено и тъжно голям.

И тук идва една бяла лястовица – Тони Николов, бившият главен редактор на RFI–България и настоящ такъв в Портал „Култура“. И заради втората позиция мога да кажа, че той е бяла лястовица, голяма колкото бял щъркел, даваща шанс на други себеподобни. Всяка седмица там можете да прочетете по (минимум) един негов силен текст вече на няколко години, а сега най-популярните сред тях са събрани в сборника „Пропуканата България. Записки по суматохата“ (изд. „Хермес“).

Бързо ще забележите, че в текстовете липсва присъщата на повечето родни автори авторефлексия. Тони Николов не е обърнат към себе си, а по-скоро към целия народ – неслучайно първият цикъл от текстове „Защо сме такива?“ търси чисто народопсихологичните и историческите причини да се намираме в над 25-годишен преход и да продължаваме да се борим за своята свобода – финансова, икономическа, интелектуална. В подобна насока са и текстовете в циклите „Исторически прочити“ и „Бележки по полетата“ – за отношенията ни с Русия и руските интереси, за историческата обремененост, оставена ни от различни събития и режими, за кристалните дворци, които се опитваме да разрушим.

Четете с двойно внимание обаче текстовете от поредицата „Годината на протеста“. Тези от вас, които са прекарали над 400 дни в търсене на справедливост през 2013 и 2014 г., със сигурност са виждали там и Тони Николов. И после усещанията му се появяваха в чудесни текстове, отразяващи същността на протестите, изпитваната лична болка от политическото фрийкшоу, докато сложи красноречив финал със своето „Писмо до протеста“:

„За това време порасна българското гражданско общество. Проблемът е, че държавата ни деградира.“

Ако медиите имат задачата да описват съвременната ни история, то „Пропуканата България“ е точно този учебник, по който трябва да си вземем поуки и да започнем да се поправяме.

[ + ]