fb
Ревюта

iЛидерът Стив Джобс

2 мин.

stevejobs_cover_face-200x300Знаете ли кой е Стив Джобс? Няма начин да не знаете. И все пак, това е главният изпълнителен директор на Apple Computer Inc., собственик на Pixar Animation Studios, основател на компанията NeXT, член на Борда на директорите на The Walt Disney Company. Гений, педант, налудничав предприемач без висше образование…

Всичко това е вярно. Донякъде. И определено не е всичко, което въплъщава Стив Джобс – „iЛидерът“, променил начина ни на общуване.

Имах рядката възможност да прочета книга, която след броени дни ще излезе на българския пазар. Написана от Джей Елиът, приятел и колега на Стив, „iЛидерът” разказва за пътя, за борбата, за възходите и паденията на една от най-противоречивите фигури в областта на високите технологии – тази на мистър Джобс.

Вземи тази книга с отстъпка!И, честно да ви кажа, все още нямам думи. Не за друго, а защото зад изумителния обем информация, поднесен под формата на разказ за методите и действията на Стив при създаването на онези Apple – продукти, които всеки жадува да притежава (iMac, iPod, iPhone, iPad), открих цяла една вселена от съвети и насоки как да бъдем точно толкова добри в онова, което правим. Всеки ден, във всяко наше начинание.

Разбрах през какви процеси преминава създаването на цялостен продукт. Научих за работата в екип и как да станеш пират. Видях, че няма невъзможни неща, макар и понякога цената да е прекалено висока. Открих в някои от чертите на Стив себе си. Успокоих се, че щом някой следва интуицията си, винаги се стреми към съвършенство и успява напук на другите, напук на упреците и приказките зад гърба му, значи и аз не трябва да се предавам. Извлякох ценната информация, необходима за създаването на наистина качествен продукт. И чак сега осъзнах защо Apple-продуктите задоволяват напълно стремежа ми към съвършенство – защото съчетават в себе си простота, невероятен дизайн и интуитивност, насочени към потребителя, разработени с мисъл за потребителя, но не кой да е потребител, а специално за мен, за вас.

История на една компания, на една личност, на един продукт, наръчник по маркетинг, реклама, ръководство по предприемачество, съветник за работа в екип и какво ли още не… Всичко това, че и още отгоре, събрано в една книга, поднесено по леснодостъпен и приятен начин, гарнирано с информация от кухнята и поднесени на тепсия съвети.

„iЛидерът”.