fb
НовиниПо света

Публикуват новооткрити разкази на Тери Пратчет

2 мин.
Снимка: AP

Колекция от разкази на Тери Пратчет, подписани под псевдоним Патрик Кърнс, ще бъдат публикувани на 5 октомври тази година, пише The Guardian. 20-те истории в A Stroke of Pen: The Lost Stories са написани от Пратчет през 70-те и 80-те години на миналия век за регионален вестник. Колекцията е закупена от дългогодишния издател на Пратчет Transworld за шестцифрена сума.

Откриването на историите се дължи на група фенове на Пратчет. Писателят почина през 2015 г. на 66-годишна възраст, осем години след като беше диагностициран с Алцхаймер.

Една от по-дългите истории в колекцията – The Quest for the Keys, е стояла в рамка на стената на фена на Пратчет – Крис Лорънс – повече от 40 години. И когато той оповестява този факт, почитателите му Пат и Ян Харкин се заемат със задачата да претърсят старите вестници, като връщат десетилетия назад, за да преоткрият изгубените съкровища.

Нито една от историите не се развива в „Светът на диска“ на Пратчет, чиято първа книга „Цветът на магията“, е издадена през 1983 г. Но според издателя те „намекват за света, който сър Тери ще продължи да създава“.

В новите истории читателите могат да очакват „да се срещнат с разнообразна палитра от герои – пещерни хора, гноми, магьосници и призраци, да прочетат за пътуването във времето и посетител от друга планета“.

Бившият асистент на Пратчет – Роб Уилкинс, е категоричен, че „преоткриването на тези истории е истинско чудо“. Уилкинс каза, че „младият Тери беше страхотен писател“ и историите намекват за книгите и световете, за които той щеше да пише. „Те не са просто добри, те са повече от добри и са много, много, много Тери“, каза той.

Управляващият директор на Transworld Лари Финлей каза, че в кратките истории армията от фенове на Пратчет ще „забележи зараждащи се герои и обстановки, които ще определят дългата му кариера като един от най-вълнуващите и изобретателни писатели, съществували някога“.