fb
10, които...Специални

Пухкави заглавия, или една странна книжна обсесия

5 мин.

Всеки читател маниак си има по някое забранено удоволствие, за което избягва да говори. Аз колекционирам книги с думата “заек” в заглавието. Историята на възникването на обсесията ми по пухкавите животинки в художествената литература е дълга и странна и затова няма да ви занимавам с нея, но ще се опитам да ви “зарибя” за „каузата“ с 7 заешки заглавия:

“Книжка за зайчетата-самоубийци”, Анди Райли

Няма такава книга!… Тя всъщност е той – комикс. Страхотно забавен и безотказно лекарство за “вземането твърде насериозно”.

Защо зайците са решили да сложат край на живота си? Писнало им е, не виждат смисъл, дават ни урок? Или просто защото могат? Те са малки, те са сладки, те ще ви покажат какво cherniyat-zaekмогат, защото силата е с тях. Пробождания, разчленявания, затискания, премазвания, прострелвания… масово и поединично. Наистина не е за вярване и цялата тази абсурдност няма как да ни остави безучастни.

А вторият комикс “Завръщането на зайчетата-самоубийци” е вече на пазара. Ура!

“Черният заек”, Филипа Ледърс

Тази очарователна книга ни представя едно наистина смело зайче, което е преследвано от потаен враг. Той (врагът) е много мълчалив, но следва Зайо неотлъчно. Дали е опасен или е приятел?

Илюстрациите и цветовете са красиви и премерени, а самата история е простичка, разказана с внимание и разбиране. Поуката няма да ни убегне, но няма и излишно да ни размахва пръст пред погледа. 

“Плоският заек”, Бардур Оскаршон

Наистина не знам откъде да започна… “Плоският заек” е необичайна детска книга, за която не можете да бъдете подготвени.ploskiyat-zaek

Куче и плъх си вървят по тротоара и не щеш ли, на улицата забелязват един плосък заек. Как да постъпят? Не искат да го оставят да лежи там, сам и безпомощен. Но какво да направят с плосък заек? Могат ли да го накарат да полети и дали ще му хареса светът, гледан отгоре?

“Годината на дивия заек”,  Арто Паасилина

Героят на „Годината на дивия заек“ праща цивилизацията по дяволите и тръгва… Къде? Защо? Не знаем, но важното тук е движението му – без определена цел и посока, и затова толкова освобождаващо.

Паасилина ни представя забавни и иронични, потискащи и саркастични истории за възможния избор, за противопоставянето на природата и човека, за лекомислието, равнозначно на безмозъчност, за парадоксите на „културния“ свят, където човекът е най-голямото животно.

„Годината на дивия заек“ не ме впечатли особено, но не ме и разочарова. Финландският писател има самобитен стил, чрез който темите и образите му звучат необикновено, дори да са интерпретирани безброй пъти.

“Заеко, бягай”, Джон Ъпдайкzaekobiagay

“Заеко, бягай” е още една история за търсенето на свободата. Ъпдайк противопоставя самотата и семейния дълг, личните желания и обществените порядки, секса и духовността. Едва на 26 години Хари Енгстръм-Заека вече е дълбоко нещастен, хванат в капана на семейния живот. Съмненията и вътрешната му неудовлетвореност го тласкат да тръгне да търси себе си.

Дали Заека е избрал правилната посока и е прекрачил невидимата граница към спасението?

Поредицата с главен герой Заека включва и романите „Заека се завръща”, „Заека богат” и „Заека се укроти”, публикувани в четири различни десетилетия. Тя разказва за живота на обикновения човек на фона на  различните икономически, социални и културни условия в съответните периоди.

“Когато господ беше заек”, Сара Уинман

Ели е необикновено дете, което още в невръстна възраст взема решение, че няма бог и не желае да вземе участие в целия религиозен фарс. След време неин Господ става голям плюшен заек, който постепенно се превръща и в най-kogatoдобрия й приятел и съветник.

„Когато Господ беше заек“ събира поравно и положителни, и отрицателни коментари. Но едва ли ще сгреша, ако кажа, че това е книга за семейството, за любовта, за порастването и за връзките, които на пръв поглед ни се струват еднакви и банални, но винаги са уникални, подобно на всеки от нас.

И за да бъде списъкът разнообразен, ето и един трилър, зареден с напрежение:

“Червеният заек”, Том Кланси

Папата поставя неочакван ултиматум, че ще се откаже от Светия престол, ако управниците в родината му продължават да репресират народа. В Москва Юрий Андропов преценява възможните последици. Папата е изключително влиятелен, но не и безсмъртен… Така е поставено началото на заговор, който може не само да доведе до смяната на лидери, но и да промени съдбата на цели нации.

Това е част от моята колекция. Надявам се манията ми по книги със зайци (в заглавието) да ви срещне с някоя, която истински да ви зарадва.Чакам с нетърпение вашите предложения, защото… винаги има място за още една книга в библиотеката.