fb
Ревюта

Как да развивате правилно ума на детето си

2 мин.

Развивай правилно ума на детето. Как?Книгата „Развивай правилно ума на детето. Как?” малко дразнещо за мен е „окичена от издателя с надписа „най-важната книга за родителя”, а като име на автор стои озадачаващото „Клуб на майките”. Ако и вие преодолеете първоначалните съмнения и разгърнете книгата, с голяма вероятност ще се изненадате приятно.

Зад Клуба на майките се крият група родители, които с намерението да развият максимално способностите на децата си, изчитат множество книги за детското развитие и изпробват различни теории и методики със собствените си деца. Книгата е резултат от желанието им да споделят натрупания опит с други родители.

В нея ще намерите кратко обяснение как мислят децата. Най-голямото й предимство обаче е систематизираната информация в следващите глави на 5 от най-популярните методики за ранно детско развитие: на Масару Ибука, Мария Монтесори, Глен Доман, Сесил Лупан и Борис и Лена Никитини. Към тях авторите са причислили и бабините игри – песничките, броилките, стихчетата, игрите, с които бабите могат не само забавляват, но и обучават децата на различни умения. Така лесно можете да прецените дали изобщо искате да практикувате ранно детско развитие у дома и кой метод ще е най-подходящ за вашето семейство.

В допълнение (и за ваше улеснение) след всяка глава има описани допълнителни игри и занимания разпределени по възраст (от една-две до пет-шест години), като е посочено и какви умения развиват те. Възможно е да установите, че с вашето дете сте правили някои от посочените занимания без да знаете, че са свързани с някаква по-особена методика. Така е, защото голяма част от основните принципи на методиките за ранно детско развитие са много логични и родителите сами стигат до идеите за подходящите игри.

За много от заниманията ще имате нужда от доста време за предварителна подготовка на материалите, така че сами преценете дали имате желание и възможност да го направите. Каквото и да решите, най-малкото можете да използвате книгата като банка за идеи как да прекарвате времето си с детето едновременно забавно и полезно. И нещо много важното според мен: не се чувствайте гузни или виновни, че „съсипвате” бъдещето му като не практикувате някоя нашумяла методика. Да отгледате щастливо дете, което да се превърне в щастлив възрастен, ми се струва по-необходимо от това да отгледате дете с максимално и преждевременно развити способности.