fb
НовиниПо света

Рийдърс дайджест преструктурира дългове за $1.6 млрд. в САЩ

2 мин.
rda-logo

rda-logoЕдна от най-големите издателски корпорации в света Reader’s Digest Association (RDA) обяви в понеделник, че започва процедура по преструктуриране на дълговете си в САЩ. Компанията ще прехвърли на най-големите си кредитори акции и собственост на стойност над $1.6 млрд, за да се спаси от фалит.

Според американското законодателство всяка застрашена от банкрут компания, която не може да плаща дълговете към своите кредитори, преминава през подобен процес на преструктуриране. През подобна „лечебна“ процедура премина и световният автомобилен гигант „General Motors“. Бордът на директорите на RDA вече бе напуснат от всички представители на най-големия досегашен инвеститор – холдинга Ripplewood Holdings, който придоби издателството през март 2007 г.

Президентът и главен изпълнителен директор на RDA Мери Бърнър заяви, че компанията ще продължи да оперира нормално и по време на процеса на преструктуриране. „Споразумението с нашите кредитори е следствие от няколкомесечно проучване на начините, по които може да бъдат преразгледани финансовите отчети на Reader’s Digest, за да бъде стабилизирана финансово“.

Компанията, която има представителства в 44 държави в света, заявява, че процесите в САЩ няма да се отразят на бизнеса на DRA  в световен мащаб. „Получихме уверение, че по никакъв начин това няма да повлияе на нашия бизнес“, потвърди и от българска страна Христо Радичев, продуктов мениджър в Рийдърс Дайджест България. „Бизнесът ни в България е изключително стабилен, както и в цял свят. Очакваните разлики от прогнозираните и реално постигнатите резултати се очаква да бъде едва 2 процента – рецесията не се усеща с такава сила.“

Международните операции на Компанията ще продължат да получават адекватно финансиране, а новите собственици са обещали допълнителни инвестиции, допълват от Reader’s Digest Association.