fb
БългарияНовини

Рекорден брой Рицари на книгата ще подкрепят четенето

2 мин.
Снимка: Филип Станчев/АБК

Най-многобройната армия от Рицари на книгата беше избрана да подкрепя четенето. Председателят на Управителния съвет на АБК Десислава Алексиева благодари и на всички, които през изминалата година застанаха като истински рицари зад каузите за достъп до книги и за трайно намаляване на ДДС-то им.

„Тази мярка практически спаси сектора на книгоиздаването. Признателни сме и се радваме, че именно книгата стана мостът, по който партиите в 48-ото Народно събрание намериха общ път за доброто на страната“. Ето защо голямата награда „Рицар на книгата“ тази година отиде при 178 депутати от 48-ото Народно събрание, които приеха 9% ДДС като постоянна мярка за подкрепа на книгоиздаването. Тазгодишните рицари се ангажираха да работят за запазване на бюджета за култура.

Директорът на дирекция „Култура“ на Столична община Биляна Генова връчи наградите в категория „Библиотека/библиотекар“ на Регионална библиотека „Петко Р. Славейков“ – Велико Търново.
Почетните грамоти тук отидоха при: Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца, библиотека към „Център за книгата“ на Нов български университет и Ирина Александрова – завеждащ библиотеката на Общински културен институт „Искър“ в София.

Създателката на платформата за насърчаване на четенето „Книговище“ Искра Джанабетска-Кавалджиева връчи наградата в категория „Учител/училище“ на II ОУ „Д-р Петър Берон“ – Шумен, а почетните символи взеха НУ „Христо Ботев” – Плевен и СУ „Максим Горки“ – Стара Загора.

Предаването „Посока „Култура“ по „Дарик радио“ с водещ столичният зам.-кмет Мирослав Боршош взе голямата награда в категорията „Журналист/медия“. С почетни грамоти бяха отличени сайтът „Вижте: новините на детски език“ и Георги Митов – Геми. Наградите връчи проф. Амелия Личева.

Наградите „Рицар на книгата“ са израз на признателност от страна на Асоциация „Българска книга“ към хората, които със своя труд и идеи помагат на издателите да представят на българския читател най-доброто от българската и световната литература. Към съвременните будители, които допринасят за развитието на книгата и насърчават четенето. Наградите „Рицар на книгата“ се присъждат от Асоциация „Българска книга” – най-голямото обединение на книгоиздатели и книготърговци в страната, в което членуват над 130 юридически лица, създаващи повече от 90% от книжната продукция в България.