fb
БиблиотекитеНовини

Ремонтът на библиотеката в Димитровград приключва до края на април

1 мин.

библиотека димитровградДимитровградската библиотека „Пеньо Пенев“ и Историческият музей, които се помещават в една сграда, затварят врати за посетители от 11 януари до края на месец февруари, съобщава Дарик. Причината са ремонтните дейности в сградата по проекта  „Съхраняване на културната идентичност на Димитровград в съвременния общоевропейски контекст“, който трябва да бъде завършен до 30 април.

Финансирането е по т. нар. Норвежки фонд – Европейското икономическо пространство, като за строително-ремонтни дейности са предвидени 798 000 лв.

Ремонтът на покрива вече е завършил. В проекта са залегнали още саниране, външен и вътрешен ремонт, подмяна на ВиК, електрически и отоплителни инсталации, както и изграждане на външен асансьор и рампи.

„Историческият музей в Димитровград съхранява над 42 000 експоната, а фондът на библиотеката е от над 250 000 единици, които до момента не се съхраняват при необходимите условия и такъв ремонт бе крайно наложителен“, коментира заместник-кметът Яшо Минков.

Дейностите в общинския Детски и младежки център, който се помещава в същата сграда, няма да бъдат преустановявани, уточняват от общината в Димитровград.