fb
БългарияНовини

Избраха Петър Чухов за лауреат на националната награда „Пеньо Пенев“

3 мин.

Петър Чухов е новият лауреат на националната поетична награда „Пеньо Пенев“, която Димитровград връчва на всеки две години от 1970 г. Той бе избран след заседание на 7-членна комисия с председател деканът на Факултета по славянски филологии в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ проф. д-р Амелия Личева. Тя определи Петър Чухов като „поет, който живее с литературата, значимо име в съвременния културен и литературен живот.“

Сред номинираните са били: Росица Копукова, Елена Алекова, Тодор Билчев, Маргарит Жеков, Румяна Пелова и Ники Комедвенска. Предложенията са от различни сдружения, съюзи, издателства, инициативни комитети и други културни институти.

Петър Чухов е роден през 1961 г. в София. Бакалавър по библиотечни науки и магистър по социология на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Автор е на 11 стихосбирки, 3 книги с проза и една за деца, като за първата „Градината на слабата реалност“ през 1995 г. получава наградата за дебют на конкурса „Южна пролет“ в Хасково. Превеждан е на 20 езика, участник в пърформанси, фестивали и четения на различни места в България, както и в чужбина – Словакия, Македония, Япония, Хърватия, САЩ, Литва, Швейцария, Румъния, Унгария и Русия. Автор на музика и текстове, свирил в много рок групи: „Субдибула“, „Тутакси“, „Стенли“, „Гологан“, представя стиховете си с групата за поезия и алтернативен рок „ЛаТекст“. Автор и водещ на проекта „Поетически трубадурски двубои“.

Отличаван е с множество награди, сред които: „Иван Николов“ за най-добра стихосбирка (2002), „Развитие“ за нов български роман (2003), Голямата награда за SMS поезия (2004), „Славейкова награда“ (2005 – първа, 2013 – трета, 2016 – първа), „Златен ланец“ (2007), Голямата награда на музея „Башо“ в Япония (2007), награди от Международния хайку конкурс в Москва (2012), Голямата награда на конкурса за любовна поезия „Магията любов“ (2013), Втора награда на поетическия конкурс „В полите на Витоша“ (2014), номинация за наградата за нова българска поезия „Николай Кънчев“ (2015), Национална награда за лирика „Иван Пейчев“ (2017, за „АДdicted“), Номинация за Национална награда за поезия „Христо Фотев“ (2018, за „АДdicted“), Номинация за литературната награда “Балканика“ (2018) и др. 

Член е на Управителния съвет на Българския ПЕН-център, Сдружение на български писатели, Хайку клуб „София“, Haiku Society of America, World Haiku Association и Musicautor.

Предстои предложеният от комисията лауреат да бъде утвърден с решение на общинския съвет. Наградата се връчва от кмета на община Димитровград на официална церемония по време на Дните на поезията – от 27 април до 7 май, като лауреатът получава диплом, пластичен знак и парична награда в размер на 2000 лв.

За първи път националната награда „Пеньо Пенев“ в Димитровград е връчена през 1970 г., като лауреат е Дамян Дамянов. През 1990 г. Булат Окуджава е първият удостоен с международната, която се връчва на кръгли годишнини. От 2014 г. община Димитровград връчва и специално отличие за местен автор, като първият удостоен бе поетът Кръстьо Кръстев.

Прочети още:

Как четеш: Петър Чухов

10 книги за лятото от Петър Чухов


Книгите на Петър Чухов ще намерите в Ozone.bg.