fb
БългарияНовини

Рене Карабаш получи националната награда „Елиас Канети“

2 мин.

Ирена Иванова (по-известна като Рене Карабаш) получи националната литературна награда „Елиас Канети“ в раздел „Белетристика“, съобщи БТА.

Призът й бе връчен за романа „Остайница“ на церемония в сряда вечерта в Русе. Общо седем бяха номинираните в раздел „Белетристика“. Освен Рене Карабаш, шанс да спечелят престижното отличие имаха и Елена Алексиева за романа „Свети вълк“, Яница Радева за „Пътят към Тива“, Румяна Захариева за „Ръкавици за студената война“, Христо Карастоянов за „Животът няма втора половина“, Георги Господинов за „Всичките наши тела“ и Георги Тенев с „Балкански ритуал“.

След като получи наградата Ирена Иванова сподели във Facebook:

„Благодаря на журито за избора на книга, която се движи извън релсите на правилата и конвенционалната стилистика за България, на издателя ми Божана Апостолова, която стои неотлъчно зад мен и всяка моя прищявка, на семейството ми, че са основният двигател на романа ми, и не на последно място на мен самата, за това, че не се отказах накрая, и не се уплаших от себе си, когато потънах в писането на опасен за мен роман, базиран на моя личен живот“.

Наградата „Елиас Канети“ е учредена от община Русе и от международното дружество „Елиас Канети“ през 2005 г. по повод на 100-годишнината на родения в крайдунавския град световноизвестен писател-нобелист. На победителите в конкурса се връчва статуетка, диплом и парична награда – 5000 лева в раздел „Белетристика“, и 2000 лева за „Драматургия“.

Призът се присъжда на всеки две години. Първият носител е Константин Илиев за романа „Поражението“. През 2007 г. наградата печели Алек Попов с „Черната кутия“. Две години по-късно победител е Ивайла Александрова с романа „Горещо червено“, а през 2011 г. – Галин Никифоров с „Къщата на клоуните“. Милен Русков печели приза през 2013 г. с романа „Възвишение“. Големият победител през 2015 г. бе Христо Карастоянов с романа „Една и съща нощ“. През 2017 г. Милен Русков получи приза за втори път – за романа „Чамкория“.

Ако все още не сте чели романа „Остайница“, може да поръчате от Ozone.bg с 10% отстъпка с код azcheta.

Снимки за публикацията: Facebook/ Vanya Hinkova/Рене Карабаш