fb
НовиниПо света

„Режим на гоблин“: новият израз на годината в Оксфорд

2 мин.
Gеtty Images

„Режим на гоблин“ (Goblin mode) беше избраният израз на годината в Оксфорд за 2022 г. Жаргонният термин описва „безжалостно самовлюбено, мързеливо, мърляво или алчно“ поведение. Както „Аз чета” вече писа, това беше един от трите възможни варианта, избрани от лексикографи от Оксфорд. Хиляди успяха да се измъкнат от режима на гоблин, за да гласуват, тъй като фразата спечели съкрушително с 318 956 гласа, което представлява 93% от общия брой, допълва BBC.

Според Oxford University Press, която публикува Оксфордския английски речник, това е жаргонен термин, често използван в изрази като „Аз съм в режим на гоблин“ или „да премина в режим на гоблин“. По-нататък се обяснява като „тип поведение, което е безпомощно самовлюбено, мързеливо, мърляво или алчно, обикновено по начин, който отхвърля социалните норми или очаквания“.

Терминът започна да се появява онлайн през 2009 г. в Twitter, но стана популярен в социалните медии през февруари 2022 г. заради скандал с фалшиво заглавие. С облекчаването на ограниченията на Covid терминът продължи да нараства, тъй като хората осъзнаха, че не искат да се върнат към начина, по който животът течеше преди. Това предизвика кампания за избора му, като списанието PC Gamer моли читателите да „оставят настрана дребните различия помежду си и да гласуват за „режим на гоблин“ вместо „метавселена“ като Оксфордска дума на годината“, защото „режимът на гоблини управлява“.

Това е първият път, когато думата (в случая израз) на годината се избира от публиката, решение, взето през годината, която организаторите описаха като „по-разединена от всякога“. Каспър Гратвол, президент на Oxford Languages, каза, че хората прегръщат своя вътрешен гоблин.

„Надявахме се, че обществеността ще се радва да бъде въведена в процеса, но това ниво на ангажираност с кампанията напълно ни изненада. Силата на отговора подчертава колко важен е нашият речник за разбирането кои сме и за обработката на това, което се случва със света около нас. Като се има предвид годината, която току-що преживяхме, „режимът на гоблини“ резонира с всички нас, които се чувстваме малко претоварени в този момент. Облекчение е да признаем, че не винаги сме идеализираните, подготвени същности, които сме насърчавани за представяне в нашите емисии в Instagram и TikTok“, допълни той.

На второ място беше metaverse с 14 484 гласа, следван от #IStandWith с 8 639 гласа.

Думата на 2021 г. беше vax, отразявайки интереса към ваксините след пускането на препарата срещу коронавирус.