fb
Ревюта

Танцуващият замък отвръща на удара

2 мин.

izrodi i luzari„Танцуващият замък 2: Изроди и лузъри“ е зловещото продължение за демоничната книга на Остърли Фелоус, която пренася четящите в света на Муункастър – уж приказен замък, в който се вихрят интриги, зли магии и пороци.

Книгата хипнотизира читателите си и скоро завладява целия свят. Малцината незасегнати от мощта й са третирани като прокажени – изроди и лузъри, преследвани от всички,отхвърлени и тормозени от собствените си семейства, те в крайна сметка са събрани в лагер, който има за цел да им покаже чудесата на Танцуващия замък и да ги привлече към магичния му свят… евентуално. Всичко това разбира се, отразено от медиите и предавано по цял свят, за да осигури радушен прием на демоничното издание навсякъде по света. Съпротивата е безсмислена – дори нахаканата американска журналистка мис Кейт Крижевски не може да спечели надбягването със Злото.

Но да се върнем на нашите изроди и лузъри – тридесет и едно деца, затворени в увеселителен лагер. Поне първите няколко дни. Когато библиотерапията с „Танцуващия замък“ не им действа, веселото селце се превръща в концлагер, извратена готическа форма на ГУЛАГ. Децата са принудени да работят, а условията стават все по-мизерни – хранят ги с отпадъци, бият ги, унижават ги. В такива моменти приятелството е това, което би могло да ти даде надежда и да те спаси.

Но това би било прекалено голяма щедрост от страна на Великия чародей и неговия Пазител – целта им не е да направят подопечните си щастливи, напротив. Интригите, недоразуменията и сплетните разрушават това, което би могло да бъде истинско приятелство. Един от тях има специални сили, друг е предател, трети е скрил доброто си сърце от всички, четвърти е с пречупен дух, пети е затънал в омраза и огорчение…

Образът на демоничните стражи Пунчинело и тяхната обсесия от съвременната телевизия би могъл да те разсмее, ако кожата ти не настръхваше от тях. Надежда ли? Не зна дали бих могла да нарека края на тази книга обнадеждаващ. Но, хей, историята всъщност още не е свършила…

Не пропускайте ревюто за първата част на романа „Танцуващият замък“