fb
НовиниПо света

Роднини на Стайнбек се съдят за авторски права, снаха му ще плати $13 млн. обезщетение

2 мин.
Джон Стайнбек със сина си Томас

Две филмови адаптации по романи на Джон Стайнбек  са поставени под въпрос заради семейни борби за авторски права, съобщава Associated Press. Изходът от съдебния спор е от огромно значение за Стивън Спилбърг, който вече е започнал снимки по „Гроздовете на гнева“, както и за актрисата Дженифър Лорънс – планирана за главната роля в продукцията  „На изток от рая“.

Уевърли Кафага

Уевърли Скот Кафага, дъщеря на третата съпруга на Стайнбек, съди вдовицата на доведения син на писателя – Томас Стайнбек. С това дългогодишният спор за авторски права, вкаран в съда от Томас Стайнбек и майката на Кафага, продължава да се заплита.

Съдия вече отсъди, че Томас Стайнбек и съпругата му Гейл са нарушили договор с Кафага, а във вторник стана ясно, че снахата на писателя ще трябва да плати $13,15 млн. заради това, че е започнала преговори с холивудските студиа. Според адвоката на Гейл Стайнбек двойката не е възнамерявала да се възползва от наследството на носителя на Нобелова награда, а да популяризира творчеството му.

Сюзан Колман, адвокат на Кафага, настоя в съда, че приживе Томас Стайнбек е подписал тайно споразумение за $650 000 с филмовата компания DreamWorks за римейк на спечелилия две награди Оскар филм по „Гроздовете на гнева“ с участието на Хенри Фонда. Впоследствие продуцентът и режисьорът на проекта са отказали да го осъществят заради неразрешения случай с авторските права.

Нелицеприятният спор стига дотам, че адвокатът на Томас Стайнбек се опитва да докаже, че Кафага не е била официално осиновена от именития писател, следователно не може да бъде негова наследница. Логично би следвало тогава Томас да получи изцяло авторските права и произтичащите от тях внушителни хонорари – според съпругата му възлизащи годишно на $120 000.