fb
Ревюта

„Родопи – в търсене на корените“ – пътеводител за всеки от нас

2 мин.

rodopiДнес е пълно с патриоти, които обичат Родината заради нещата, които са прочели в учебниците по история. А тя, истинската обич към България, идва по Пътя.

Все още не съм бил на достатъчно много места в страната, но малко по малко опитвам да поправя тази „несправедливост“. Едни от най-големите ми пропуски са в Южна България, но при следващите си посещения определено ще съм подготвен, след като преди броени дни авторите на „Североизточна България – Гид за пътешественици“ пуснаха такова издание и за Родопите.

Пътеводителят „Родопи – в търсене на корените“ е първа крачка да се влюбиш в този магичен регион – красив, пъстър и богат. В планината ще видиш много причини да останеш задълго – история, традиции, обичаи, непознати вълшебни места. И ще разбереш защо чужденците масово се местят в България.

В книгата пък ще откриеш и конкретни поводи – от храната през културните особености, та чак и до конкретни кътчета в отделните градове. Достатъчно добре загатнати, за да ти се поиска да разбереш края на приказката сам. На мен лично най-много ми допаднаха етнографските и народопсихологичните текстове, които, макар и кратки, хвърлят светлина върху това какви са родопчаните и защо този регион е толкова силно обичан.

Остава ти да се отправиш на твоето пътешествие към корените на планината с книгата „Родопи – в търсене на корените“ в ръка.

Първото представяне на пътеводителя е тази вечер във Варна. Предстоят още няколко представяния в рамките на следващите две седмици – вижте ги в нашия календар с книжни събития.