fb
Ревюта

В „Романтиците“ любовта превръща грешките си в романтична комедия

3 мин.

Както разбираме още от корицата, „Романтиците“ (изд. „Хермес“) от Леа Конън е „романтична тийн комедия, разказана от Любовта“. Именно благодарение на нетипичния разказвач книгата не само проследява пътя на главните герои, но и разкрива тайни „от кухнята“, като отговаря на въпросите: Защо все се разминавам с Принца? Защо не се получи между нас, след като толкова си подхождахме? Защо не е добре да започваш връзка веднага след като си приключил друга?

Изборът на авторката да говори от името на Любовта е сполучливо решение, което разчупва иначе познатия ни сюжет. Още в началото разбираме, че дори Любовта прави грешки. А тези грешки понякога имат болезнени последствия, както става ясно от опитите на главния герой да излекува разбитото си сърце. Страданието му привидно е причинено от факта, че гаджето му го зарязва заради най-добрия му приятел… По-дълбоката причина се крие в раздялата на родителите му и опитите му да свикне с новите взаимоотношения в семейството, без това да повлия на романтичната му натура и вярата му в Любовта.

„Романтиците“ наистина напомня романтична комедия и цялото действие е съсредоточено върху любовните връзки на главния герой, на семейството и приятелите му. Не липсват и щастливи случайности, надпревара с времето и голям романтичен жест – точно като на кино. Не бих казала обаче, че романтиката в книгата е грабваща и увличаща. Историята е интересна, но не е всепоглъщаща и не събужда силни чувства у читателя, както се случва при повечето любовни роман.

Цялостният тон на историята е по-скоро забавен, което прави четенето разтоварващо. За атмосферата допринася и чудесното оформление, в което, за моя радост, има минимално количество онлайн комуникация, чатове от социални мрежи и други подобни. Леа Конън е включила и много препратки към романтични и хорър филми, така че почитателите на тези жанрове ще могат да тестват познанията си и да допълнят колекциите си с интересни заглавия.

Леа Конън (снимка: Кейт Лорд)

Книгата ни учи какви са различните типове хора според отношението им към Любовта и влюбването. Тя обаче показва и че една връзка е много повече от силни чувства, химия и привличане. Макар да е далеч от романтичен наръчник, от нея можем да извлечем по нещо полезно – най-вече какво да НЕ правим, когато са намесени романтични чувства или когато любимите хора ни наранят.

Авторката говори за това, което се случва, когато сърцето ти е разбито, и то не само от романтичния партньор, но и от най-добрия ти приятел и собственото ти семейство. „Романтиците“ дори обръща внимание на начина, по който раздялата на родителите се отразява върху децата, като напомня, че родителите също имат право на щастие. Понякога обаче пътят към това щастие минава през раздялата.

И понеже искам да се впиша в настроението на романа и да завърша ревюто с нещо положително, ще добавя още едно послание, което открих в него – често има основателна причина пътищата ни с даден човек да се разминат. Трябва да вярваме, че Любовта винаги иска най-доброто за нас, а ако случайно допусне грешка, от нея може да получи една чудесна романтична комедия.

Можете да вземете тази книга с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!

[ + ]