fb
Книги и киноСпециални

Дж. К. Роулинг дебютира като сценарист в серия от филми за магьосническия свят

2 мин.
potar rouling

Fantastichni zhivotni i kade da gi namerimАвторката на книгите за Хари Потър Джоан Роулинг се завръща в магьосническия свят на своя най-популярен герой, но този път като сценарист на серия от филми, продуцирани от Warner Bros., съобщава bookriot.com, позовавайки се на прессъобщение на компанията.

Филмите ще проследяват приключенията на Нют Скамандър, авторът на книгата “Фантастични животни и къде да ги намерим” (“Fantastic Beasts and Where to Find Them”), която е и учебник в училището за магьосници “Хогуортс”. Все още обаче не са известни датите на стартиране на проекта и кога се очаква да излезе на екран.

“Фантастични животни и къде да ги намерим” ще бъде изцяло нова история, върху която ще бъде базиран и първият филм от нова филмова поредица. Всичко се случва в магьосническия свят и ще обхваща магически създания и познати герои от книгите за Хари Потър.

“Въпреки че действието се развива в световното общество на вещици и магьосници, където бях толкова щастлива в продължение на 17 години, “Фантастичните животни и къде да ги намерим” не е нито предистория, нито продължение на поредицата за Хари Потър, а разширяване на магьосническия свят”, коментира самата Роулинг. Тя допълва:

“Законите и обичаите на тайното магьосническо общество ще бъдат познати на всеки, който е чел книгите за Хари Потър или е гледал филмите, но историята на Нют ще започне в Ню Йорк 70 години преди появяването на Хари.”

В допълнение към филмовата поредица “Фантастичните животни” ще бъде развита и като видео игра, потребителски продукти и дигитална платформа, включваща линкове към Pottermore.com, дигиталният проект на Роулинг, създаден върху историята за Хари Потър.

Мащабното партньорство включва още и развитието на тематични атракционни паркове “Магьосническият свят на Хари Потър” в партньорство с Universal Parks and Resorts, които в момента имат обекти в Орландо, Флорида, а предстои и откриване на атракциони в Холивуд и Осака, Япония.

Warner Bros. ще бъде и разпространител извън Великобритания на телевизионната адаптация на BBC по “Вакантен пост”, първият роман за възрастни на Роулинг, който е издаден и на български. Планира се снимките на минисериала да започнат през 2014 година.

[ + ]