fb
БългарияНовини

С изложба, филм и нова книга се отбелязват 90 години от рождението на Йордан Радичков

2 мин.

Предстоящата 2019-а бележи 90 години от рождението на един от най-обичаните и плодовити български писатели. През януари културната столица на Европа – Пловдив, отдава почит на майстора на късия разказ, драматурга и сценарист Йордан Радичков със серия от събития. Специално за пловдивчани и гостите на града за първи път ще бъдат представени непоказвани досега кадри от пътешествието му до Сибир през 1964 г.

Програмата ще започне на 13 януари от 16:00 ч. с изложбата „Неосветените дворове“, разказваща за вълнуващото приключение на автора из далечния Север, по време на което се ражда едноименният пътепис. Експозицията ще бъде изложена в Градска художествена галерия Пловдив – Експозиция „Мексиканско изкуство“ до 27 януари.

Непознатите фотографии от пътешествието на Радичков до една от най-суровите области на Земята са представяни пред публика само веднъж в София. Благодарение на подкрепата на Фондация „Пловдив 2019“, която е съорганизатор на събитието, изложбата ще бъде презентирана в разширен вид с информация на английски език за всички гости на столицата на културата, както и с още непоказвани до момента кадри. Черно-белите снимки разказват за срещите на автора с еленовъди, якути, снежната пустош и тайгата. Благодарение на усърдието на фотографа Александър Сертев фотографиите са възстановени от тежко увредени ленти, а сега намират път и към по-широката аудитория.

Посетителите ще имат възможност да гледат и единствения документален филм за Йордан Радичков „Черказки хроники“ на режисьора Димитър Петков. Прожекцията ще се състои на 13 януари от 14:00 ч. с вход свободен в клуб Fargо.

Откриването на изложбата ще бъде придружено с представяне на самостоятелната книга „Сибирски тетрадки“ на Йордан Радичков. Тя съдържа записките на автора от пътуването му до Сибир и е единственият запазен документ за творческия му процес. Това е и първото издание на бележките в най-пълния им вид и с илюстрациите на художничката София Попйорданова.

В качеството си на специалистка и съставителка на вече девет тома от поредицата „Събрани съчинения“ проф. Инна Пелева ще сподели повече за книгата на премиерата ѝ на 13 януари. Тя ще води още и разширен разговор за творчеството на Радичков с фокус „Неосветените дворове“, който ще се проведе на 19 януари от 14:00 ч.

Проекът е част от официалната програма през Откриващия уикенд на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Част от снимките, включени в изложбата, можете да разгледате тук: