fb
БългарияНовини

С концерт и книжен базар ще стартира XXI Национален фестивал на детската книга в Сливен

4 мин.

С тържествен концерт-спектакъл и базар на книги ще бъде открит XXI Национален фестивал на детската книга в Сливен. Единственият форум в България, посветен изцяло на детската книга и проблемите, свързани с нейното издаване, разпространение и четене, ще продължи от 8 до 10 май 2019 г., по инициатива на Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ и с медийното партньорство на „Аз чета“. Събитието ще премине под патронажа на Цвета Караянчева – Председател нa 44–тo Народно събрание, а председател на Организационния комитет на фестивала е кметът на община Сливен – Стефан Радев.

И тази година организаторите на фестивала ще превърнат в незабравим празник срещата на децата с най-добрите нови постижения в областта на българската детска литература и ще дадат сцена на много млади дарования, които чрез словото, рисунките, песента и танца ще отправят своите първи творчески послания.

Фестивалът ще бъде открит на 8 май от 10:00 ч. във фоайето на Драматичен театър „Стефан Киров“. Водещ на концерт-спектакъла ще бъде Драгомир Драганов, а в него със свои изпълнения ще се включат различни детски вокални формации и балети. Официалният старт ще бъде даден от Мария Габриел – еврокомисар по цифрова икономика и общество.

Базарът на книги ще бъде разположен на площада пред сградата на общината. Най-новата си продукция за деца ще предлагат с големи отстъпки издателствата „Пан“, „ФЮТ“, „Дамян Яков“, „Жанет 45″, „Софтпрес“, „Enthusiast“, „Кибея“, Ателие за българска детска литература „Горната земя“ и др. В програмата на тазгодишното издание на фестивала са включени премиери на най-новите книги на Никола Райков, Виктор Самуилов, Елена Павлова, Нели Маргаритова, Ралица Найденова, Катя Антонова, Лили Спасова, Петя Кокудева, Явор Цанев, Иван Раденков и Иво Сиромахов; и други издателски събития.

Пластика на Националната награда „Константин Константинов“

На 8 и 9 май ще се проведе кръгла маса с международно участие на тема „Фантазия и хумор в съвременната детска литература: защо е важно да се предложат на децата множество светове“. Ще бъдат представени 16 доклада на участници от България, Сърбия, Унгария, Чехия, които вече са отпечатани в двуезичен сборник на български и английски език.

В програмата на фестивала са включени и няколко изложби – на илюстрации на Мая Бочева със съпътстваща интерактивна игра „Кой светна луната?“, на илюстрации и комикси на Петър Станимиров, включително и представяне на графичната новела „Пръстенът на нибелунгите“ (изд. „Кибеа“), и на илюстрации на Борис Стоилов към книгата „Японски приказки“ (изд. „Изток-Запад“).

Сред акцентите на 9 май е майсторският клас по творческо писане „Граматика на фантазията“ с модератор Петя Кокудева, в който ще се включат отличени участници в Националния литературен конкурс „Да уловиш звезда“, както и майсторският клас „В света на илюстрацията и комикса“ с модератор Петър Станимиров. На 8 май във фоайето на Драматичен театър „Ст. Киров“ ще бъде открита и изложба „Театрални кукли на любими литературни герои“, придружена от награждаването на отличените участници в VIII Националeн конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои.

На 9 май в Драматичен театър „Ст. Киров“ ще се състои тържествен концерт-спектакъл със специалното участие на актьорите Алекс Сърчаджиева и Руслан Мъйнов. На него ще бъде връчена Националната награда „Константин Константинов“ за принос в детското книгоиздаване за 2019 г., в четири категории – за цялостен принос, за автор, за издателство и за илюстратор. За пръв път ще бъде връчена и награда на детското жури в категория „Автор“.

На 10 май от 10:30 ч. в централното фоайе на Драматичен театър „Стефан Киров“ ще се проведе и официална церемония по награждаването на участниците в Националния литературен конкурс „Да уловиш звезда“ и Националния пленер за детска рисунка на тема: „Едно невероятно пътуване във времето“.

Още много концерти, спектакли, представяния и карнавал с приказни герои очакват посетителите на фестивала. Пълната програма ще откриете тук. Всички прояви, включени в нея, са безплатни. За децата участници са осигурени много сувенири и книги.

Фестивалът е организиран със съдействието на Министерството на културата, Община Сливен, Областна администрация – Сливен, Асоциация „Българска книга“ и Държавна агенция за българите в чужбина.

Снимка на публикацията: Съюз на българските журналисти

[ + ]