fb
Книги и киноСпециални

С видеоигра и сериал честват стогодишнината от рождението на Айзък Азимов

3 мин.

По повод 100-годишнината от рождението на един от най-значимите писатели на научна фантастика – Айзък Азимов, популярната видеоигра Star Conflict пуска нов ъпдейт и събитие със заглавие New Foundation (“Нова Фондация”), посветен на популярната поредица на писателя „Фондация“ (изд. “Бард”), пише сайтът MassivelyOP. Apple TV+ пък подготвят сериал по същото произведение, който се очаква през юни 2020 година.

Star Conflict е видеоигра, чието действие се развива в космоса, а всеки играч управлява космически кораб, участва в битки и има различни специални умения. Новата версия на играта включва събитие, посветено на “Фондация”, което включва много ново съдържание за участниците – те ще имат достъп до цели 40 нови нива и във всяко спечелените битки ще им носят за награда части за космическите им кораби. Можете да гледате трейлър на новия ъпдейт, посветен на едно от най-известните произведения на Азимов тук:

Идеята за екранизация на поредицата “Фондация” се появява периодично в различни периоди. Последният проект бе обявен през 2016 г., когато HBO откупи правата за книгите и обяви, че Джонатан Нолан подготвя сценария за филма. Филмовите критици твърдят, че причината няколко планирани екранизации да се провалят е, че толкова мащабен сюжет трудно би се вместил в 2-3 часа. Ето защо, прогнозите за успех за сериала на Apple TV+ са оптимистични.

Продуценти на проекта са Дейвид С. Гойър („Батман в началото“, „Човек от стомана“), Джош Фридман („Терминатор: Хрониките на Сара Конър“) и Робин Азимов – дъщерята на писателя фантаст. Първият сезон съдържа десет серии, а в главните роли ще видим Джаред Харис, Лий Пейс, Лу Лобел, Леа Харви, Лаура Бърн, Терънс Ман и Касиан Билтън.

Айзък Азимов е един от „големите трима“ писатели-фантасти, заедно с Робърт Хайнлайн и Артър Кларк, които и днес продължават да се преиздават в десетки страни и будят въображението на нови читатели. Азимов е изключително продуктивен писател – изпод перото му са излезли над 500 книги. Сред най-известните му творби е поредицата „Фондация“ (изд. “Бард”). Произведението се появява за първи път в американското списание за научна фантастика Astounding Science Fiction като поредица от къси разкази между 1942 и 1950 г. Азимов споделя в автобиографията си I, Asimov, че е обичал да чете и да пише исторически романи, но проучванията за създаването им е твърде трудоемка и непрактична. Вместо това той решава да измисли собствена научнофантастична история, която да се чете като исторически роман. Азимов черпи вдъхновение за създаването на “Фондация” от “Залез и упадък на Римската империя” от Едуард Гибън, като неговото произведение разказва за упадъка на една галактическа цивилизация.

Ревюта за двете части на „Роботите“ можете да прочетете тук и тук.

Произведенията на Айзък Азимов можете да поръчате с 10% отстъпка и безплатна доставка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta.

Снимка на публикацията: Алекс Готфрид