fb
БиблиотекитеНовини

Събират варненската библиотека под един покрив за 64 млн. лв.

1 мин.

Новата сграда на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна ще струва 64 млн. лв., а общината обяви търг за възлагане на обществена поръчка за изграждането ѝ. Това става ясно от обявата, публикувана в сайта на Агенция по обществени поръчки.

Проектът за нова сграда на варненската библиотека бе избран след международен конкурс, спечелен от нидерландското архитектурно бюро V.O.F Architects for urbanity. Той обаче е в застой застой от 2018 г. досега, след като през пролетта на същата година беше издадено строително разрешение. Неговият срок изтече и то бе подновено през 2021 г., но изграждането на библиотека така и не беше стартирано.

Едно от обясненията за това бездействие беше високата цена на проекта, първоначално оценен на около 40 млн. лв. Теренът, на който трябва да бъде построена новата библиотека на Варна, е публична общинска собственост. Това е откритият паркинг в непосредствена близост до сградата на общината. Сградата е проектирана на седем нива, три от които подземни.

Крайният срок за подаване на заявления за участие в тръжната процедура е 6 юни т.г., като според публикуваните документи по поръчката тя ще бъде изпълнена с пари от държавния бюджет.

Идеята е след реализацията на проекта разпръснатите към момента отдели на варненската библиотека да бъдат събрани в една модерна сграда. Сега основната част от нея е в сградата на Община Варна, а детският и средношколски отдел и „Изкуство” се помещават на други две отдалечени локации.

Прочети още:

Скъпи варненци, искате ли модерна библиотека?