fb
НовиниПо света

Съдебен спор за ръкописи на Кафка приключи в полза на Националната библиотека на Израел

2 мин.

Върховният съд на Израел постанови, че ръкописите на Франц Кафка, са собственост на Националната библиотека на страната, съобщава The Guardian.

Върховният съд отхвърли жалбата на наследниците на Естер Хофе, която получава ръкописите от Макс Брод – приятел на Кафка и изпълнител на завещанието му, като мотивира решението си така:

Макс Брод не е искал имуществото му да се продаде на най-добра цена, а да му бъде осигурено подобаващо място в културна институция.

Желанието на Кафка било ръкописите да бъдат изгорени след смъртта му от неговия довереник Макс Брод. Брод не се съобразява с последната воля на писателя и взема книжата със себе си, когато бяга от нацистката инвазия в Чехословакия през 1939 г. и емигрира в Палестина.

През 1968 г. ръкописите попадат в ръцете на секретарката на Брод – Естер Хофе с инструкция да бъдат предадени на културна институция в страната или чужбина. Хофе обаче не изпълнява това завещание, а разделя ценните писания, сред които и неиздавани ръкописи на Кафка, между двете си дъщери.

В процеса срещу наследниците на Хофе, който започна през 2009 г., Израел иска те да предадат всички документи, като твърди, че такова е последното желание на Брод. Дъщерите на Хофе отказват с мотива, че Брод е дал ръкописите на майка им и те са били нейна собственост, с която е могла да се разпорежда.

След като съдилища от по-долна инстанция лишиха наследниците на Хофе от собствеността на колекцията, съдебните решения бяха обжалвани. Върховният съд на Израел отхвърли жалбата и сложи край на дългата съдебна битка за собствеността на ръкописите, като ги прави обществено достояние.

[ + ]