fb
НовиниПо света

Сара Кросан и Крис Ридъл са носителите на медал „Карнеги” и „Кейт Грийнауей” за 2016

1 мин.

Сара Кросан и Крис Ридъл са носителите на престижните отличия „Карнеги” и „Кейт Грийнауей” за 2016 г., съобщава сайтът Детски книги. Победителите бяха обявени днес на официална церемония в British Library в Лондон.

Сара Кросан получи златния медал „Карнеги” за роман си в свободен стих „One“, който разказва историята на сиамските близнаци Грейс и Типи. За пръв път наградата се присъжда на роман в стихотворна форма.

“Винаги съм искала да спечеля медал “Карнеги”, защото той се присъжда от библиотекарите, а те са пазителите на портите към литературата по множество начини”, заяви писателката по време на награждаването и заяви намерението си да подкрепя Британската библиотечна система.

Златния медал за илюстрация „Кейт Грийнауей” отиде при Крис Ридъл за работата му по “Спящата и вретеното” – преразказа на Нийл Геймън на Спящата красавица. Ридъл стана първият трикратен носител на медала. През 2001-а той е отличен за илюстрациите си към „Pirate Diary“, а през 2004-а за адаптацията си на “Приключенията на Гъливер” на Джонатан Суифт.

Повече подробности може да прочете в „Детски книги„.