fb
Ревюта

Мъдрост и величие в „Савската царица“ на Тоска Лий

2 мин.

Савската царица – Тоска Лий„Какво е любовта, ако не да прегърнеш
любимия си без очаквания?
Какво е любовта, ако не да се посветиш изцяло?
Какво е любовта…
Ако не свобода.“

Савската царица е една от най-тайнствените и легендарни личности в световната история. За нея не се знае почти нищо. Не е известно дори името й – дали е Билкис, Македа или нещо съвсем различно. Цялата информация за нея, достигнала до наши дни, идва основно от кратки пасажи в Библията.

Знаменитата среща на Савската царица с израелския цар Соломон обаче е исторически факт. Причините или целта на визитата остават неясни. Защо величествената владетелка изминава над 2000 км, за да достигне Израел и да се срещне с този мъдър владетел? Любов ли е било това, което я изпраща на този дълъг път, или желанието за евентуални подобрения в търговските взаимоотношения между страните им?

Точно тук започват легендите и художествените интерпретации, сред които тези на Тоска Лий са едни от най-красиво измислените и написаните. Авторката се откроява с  изключителен стил, който завладява още от първите страници. Пренася с лекота в друго време, в друг свят. Изцяло се потапяш… Четеш и нямаш търпение да достигнеш до следващото невероятно описание, до следващите мъдри слова и съвети, които си разменят чрез писма Соломон и Савската царица.

Има време да пазиш това, което притежаваш, и има време да го пуснеш. И винаги в този ред.

…само глупакът се опитва да защитава яростно нещо, което знае, че е истина.

Дори и след цялостния прочит на романа не мога да си отговоря историята ли ми хареса повече, или начинът, по който е представена. Но в едно съм сигурна – в „Савската царица“ на Тоска Лий има толкова красота, проникновение и величие, че не вярвам истинската история за тази владетелка да ми хареса повече.

Автор: Петя Анастасова, книжарница „Хермес“ Централ, Пловдив