fb
БългарияНовини

Съзвездие от творци за откриването на 49-ия Софийския международен панаир на книгата

13 мин.

Знакови автори, издатели, преводачи, илюстратори ще открият 49-ия Софийски международен панаир на книгата на 6 декември, съобщиха от Асоциация „Българска книга”. Сред тях ще бъдат председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов, писателите Георги Господинов, Здравка Евтимова, Захари Карабашлиев, Михаил Вешим, Стефан Цанев, Владимир Зарев, Виктор Топалов, Алек Попов, Павлина Делчева-Вежинова, Виктория Бешлийска, Красимир Димовски, Богдан Русев, Константин Трендафилов (Папи Ханс), екипите на новото списание „Дъга“ и на комикса „БИОН“. Официалното откриване е планирано за 11 ч. в Мраморното фоайе на НДК в присъствието на вицепрезидента Илияна Йотова и столичния зам.-кмет по културата и образованието Мирослав Боршош.

В рамките на най-мащабното литературно събитие ще вземат участие над 150 издателства.

Още в първия ден от 14:00 до 16:00 ч. на щанда на издателство „Вижън Букс“ ще има среща с автограф с Б. Н. Добрев – автор на хумористичната фентъзи трилогия „Индор и братството на почти пълната Луна“, „Индор и сянката на страданието“ и „Индор и повелителят на Божествения мрак“. 

В 18:00 ч. същия ден на Сцената на културната програма започва „Внимавай върху себе си. Беседи за вниманието и дигиталната култура“, след което издателство „Паралингва“ представя православния американски роман „Икона“ от Джорджия Бригс.

По същото време на щанда на издателство „Жанет 45“ Теодора Тотева ще представи своята поетична книга „На сантиметър от чудото“, в книжен център „Гринуич“ ще тече премиерата на новия роман на Неда Антонова „Елегия“ на издателска къща „Хермес“, а на щанда на „Хермес“ на среща с автограф ни кани авторът на „Любовни драскотини“ Петя Александрова. 

В 19:00 ч. на сцената на културната програма (ет. 4, западно крило, НДК) ще е неочакваната среща на ветераните и новото попълнение в екипа на възобновеното списание „Дъга III“ на издателство „Потайниче“, на щанда на издателство „Жанет 45“ култовият Константин Трендафилов (Папи Ханс) представя новата си стихосбирка „Имам нещо да ти кажа“.

Литературните събития на 7 декември (сряда) започват в 15:30 ч., когато на щанда на издателска къща „Хермес“ за среща с автограф ще пристигне Красимир Димовски – автор на сборниците с разкази и новели „Момичето, което предсказваше миналото“ и „Ловецът на русалки“. В 16:00 ч. на щанда на издателство „Библиотека България“ е срещата с автограф с друг любим автор – Росица Каркальова с „Тъгата – домашен любимец“. Час по-късно на сцената на културната програма ни очакват украинските поетеси Катерина Калитко, Ирина Цилик и преводачът Димитър Христов, а на щанда на „Жанет 45“ феновете на Георги Господинов могат да се срещнат с него и да вземат автограф.

Час по-късно на сцената на културната програма ще се отбележат 75 години издателство „Български писател“ с юбилейно представяне на нови издания, а председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов ще поздрави присъстващите, екипа и феновете на издателството. От 18:00 ч. на щанда на „Вижън Букс“ читателите могат да се срещнат с Любомир Кючуков – автор на „Възходът на Седемте“ и „Повелителят на Времето“, книги 1 и 2 от фентъзи трилогията „Съдбата на Светлородните“. В същия час на щанда на издателска къща „Хермес“ ни очаква писателят и преводач Иван Станков с „Вечерна сватба“ и „Късна смърт“, а „Няма далечни места“ от Франко Фаджани представя издателство „Персей“. Преводачът Ваньо Петков ще разкаже за романа, увековечил спасяването на ренесансови шедьоври сред вихъра на Втората световна война.

Три събития приковават вниманието в 18:30 ч. Авторката на романа „Глина“ Виктория Бешлийска среща читателите с новата си книга „Сърце“ на щанда на издателство „Софтпрес“. Друг обичан писател – Михаил Вешим, ще раздава автографи на щанда на издателство „Сиела“. Повод е новият му роман „Химия на шегата“ – книга, в която се преплитат автобиографични моменти с художествения разказ. По същото време на щанда на „Жанет 45“ на среща с автограф ни кани Ивайла Александрова с „Оловна тишина. Историята на един разстрел“. Денят приключва с представяне на стихосбирката „Азбука на търпението“ на Марин Бояджиев в 19:00 ч. от издателство „Ина“ на сцената на културната програма.

В четвъртък (8 декември) от 16:00 ч. на сцената на културната програма гостува фондация „Наследство на Зографската света обител“ и „Мъдростта на Православната Църква“, а на разговор ни кани Венцислав Каравълчев – преподавател в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. По същото време на щанда на „Вижън Букс“ авторите на „Звездалан и приключението с вулкана Там“ Дарина Шопова Станчева (автор) и Петя Евлогиева (илюстратор) очакват най-малките читатели.

От 17:00 ч. на сцената на културната програма се качва Диана Саватева за премиера на лиричната творба Капка, изпреварила дъжд, представена от издателство „Знаци“. Половин час по-късно на щанда на „Хермес“ автографи ще дават Ивинела Самуилова и Алексей Бъчев за техния „Наръчник по практическо чудослучване“, а в 18:00 ч. на сцената на културната програма акцентът е върху 300-годишнината от рождението на Паисий Хилендарски, включено в календара на ЮНЕСКО с юбилейното фототипно издание на „История славянобългарская“ с превод на съвременен български език и предговор на проф. дфн Кирил Топалов – 260 г. след написването ѝ.

В същия час на щанда на „Жанет 45“ ще бъде Здравка Евтимова с романа си „Резерват за хора и вълци“. Също в 18:00 ч. на щанда на „Софтпрес“ ще бъде Богдан Русев, който ще ни представи „Вечен град“ и „Град под обсада“ – първите книги от криминалната му поредица за Филипова и Бързаков. В същия час на щанда на издателство „Знаци“ върху новата си книга „Капка, изпреварила дъжд“ ще раздава автографи Диана Саватева, на щанда на „Сиела“ гостува Момчил Николов с новите приключения на ексцентричния Чекмо, а „Персей“ среща читателите преводачката на „Война и терпентин” от Стефан Хертмас – Анета Данчева-Манолова.

С дискусия „Царска България в книгите на Леа Коен“ от 19:00 ч. на сцена на културната програма приключва третият ден на Панаира на книгата. Участници са авторката Леа Коен, журналистът Михаил Заимов, председателят на ОЕБ „Шалом“ проф. Александър Оскар и управителят на издателство „Ентусиаст“ Виктория Бисерова.

Петъчната програма започва в 14:00 часа на щанда на „Вижън Букс“, където ни очаква Сатанасов – автор и художник на комикса „БИОН“. В 17:00 ч. на сцената на културната програма издателство „Слънце“ представя „Чудна земя” от Марин Троянов. Художествен прочит на впечатленията на автора от дългогодишния му престой в Източна Африка. Час по-късно на щанда на издателство „Жанет 45“ ще бъде Мария Донева – автор на „Мишките отиват на опера“. По същото време на сцената издателство „Мармот“ ни представя „Чудният нов свят“ – отвъд времето и хората. Книгата, обединила изкуствата на трима творци – работа с метали и скрап, 3D дизайн, майсторско авторство. Отново в 18:00 часа, но на щанда на „Хермес“ автографи ще дава Костадин Костадинов, чийто роман „Ловецът на пеперуди“ възкресява мита за дунавската Атлантида и нейните обитатели.

В 18:30 ч. на щанда на „Жанет 45“ е срещата с Антина Златкова и нейната трета книга „Контражур“, а в 19:00 на сцената на културната програма „Просвета“ представя Стамболов след Стамболов“ от доц. Стефан Дечев.

Съботният ден започва в 10:00, когато на сцената за децата ще има театрално представяне на „Вълшебна книга“ и „Приказки от Старата гора“, а след това ще могат да си вземат и автограф от автора Калина Янева. По същото време на щанда на „Знаци“ Румяна Емануилиду ще дава автографи върху най-новата си книга „Приказните хора“. Час по-късно на сцената на културната програма „Списание 8“ представя книгата на Росица Якобс „Умрях, за да живея” – изумителна история за едно оцеляване напук на медицината. В 11:00 ч. има още няколко събития – „Библиотека България“ представя стихосбирката „Есента е атеист!“ на Мисис България Европа 2019 Емилиана Стоименова; издателство „Еклиптик“ ни среща с Пенко Пенков и неговия роман „Махала без име“; „Хермес“ представя „Светулките ще ти покажат пътя“ на Христо Добротинов – новият носител на Национална награда „Христо Г. Данов“ за българска художествена литература; на „Сиела“ гостува Алек Попов и „Сестри Палавееви в лабиринта на младостта и бурята на историята“ – първият партизански роман на XXI век.

В 12:00 ч. на сцената на културната програма издателство „Планини“ представя „ЕРИК: Сказание за силата” на Георги Връбчев, на щанда на „Вижън Букс“ ще дава автографи Чавдар Атанасов – автор на първата българска детска образователна книга за финансова грамотност за деца „Книга за парите за деца и тийнейджъри“. В същия час при „Жанет 45“ ще е авторът на „Игра без финал“ Георги Б. Геров.

В 13:00 ч. на сцената започва предколедната среща на живо на „Кибеа“ и астролога Гал Сасон, а увлечените по невидимото ще могат да участват и в лекция за астрологичните тенденции през 2023 г. В същия час издателство „Жанет 45“ среща гостите на панаира със стиховете на д-р Димитър Гачев и неговата творба „Създател на глобуси“, а на щанда на „Сиела“ гостува Захари Карабашлиев, който ще раздава автографи и ще представи сборника „Нашата Коледа“, чийто съставител е той.

В 14:00 ч. на сцената излиза необичайната чувствителност на един съвременен човек в книгата на Владислав Христов „Мопсът на Вазов“. На щанда на „Библиотека България“ Анет Розен дебютира с романа „Морето си отива“, а на щанда на „Хермес“ идва Камелия Кучер. По същото време на щанда на „Кибеа“ ще има Ленд арт от природни материали с Цветелина Спиридонова – автор на текста и илюстрациите в книгата „Октоподът Роки и Елиза“.

Час по-късно на сцената издателство „Мармот“ пуска „Коледна магия“ – представяне на книга за деца през вълшебството на танца и уюта на четенето заедно. В същия час на щанда си издателство „Ерго“ представя Пламен Антов и книгата му „Фрагментът, фрагментарно 2020“, а веднага след това – Роман Кисьов и поетична му книга „Светът на думите“.

В 16:00 ч. издателство „Жанет 45“ представя Станислава Станоева и нейния сборник с разкази „Трева и звезди“, докато на сцената на културната програма „Български бестселър – Национален музей на българската книга и полиграфия“ ни среща с нови книги в библиотека „Виж Китай“: „Китай през погледа на българите“ от Соня Алексиева, „История на Китай – социокултурни аспекти“ от Лю Съмиен, „Китайският път – икономическа реформа и развитие“ от Ли Инин, „За жената“ от Бинг Син. В същия час на щанда на издателство „Рива“ Тони Николов се среща с читатели по повод последните си две книги „Спомнена София“ и „Бленувана София“.

В 17:00 на щанда на издателство „Ерго“ ще разберем от Цвета Делчева и новия ѝ роман „Цяло тяло“ как човек може да бъде убит два пъти, а „Жанет 45“ ще ни срещне с Ина Иванова и „Нещата, за които мълчим“. По същото време на сцената издателство „Обсидиан“ представя романите „Ще се върна за теб“ от Кристин Димитрова, „Свидетели на небеса“ от Емилия Дворянова и Дневник на артиста от Албена Стамболова. Час по-късно Ивелина Радионова и нейното „Вълшебство за Коледа“ спират на щанда на „Персей“, а „Жанет 45“ ни среща с Боян Йорданов и дебютния му роман „Възлюбените“.

С представяне в 19:00 ч. на „Бохемска София: Духът на стария град“ от Виктор Топалов на сцената от Orange Books приключва предпоследният ден на панаира на книгата.

Неделният, последен ден на панаира ни отвежда в 11:00 ч. на щанда на „Софтпрес“, за среща с Павлина Делчева-Вежинова и нейния литературен проект „Хора и улици, град като град, посветен на София. В същия час на сцената за малките издателство „Меченосец“ организира детска работилничка и литературно четене на „Опашати непознати“ с автора Събина Георгиева и илюстратора Силвия Иванова. Час по-късно на същото място Александър Димитров представя „Кратко ръководство за спасение на България“, а на щанда на „Библиотека България“ автографи ще раздава Вели Константинова с „Мистериите на Алис. Вълшебната гора“. В същия час „Жанет 45“ ни среща със Стефан Цанев, за когото „сезонът на илюзиите не е свършил“, въпреки „Убийството на Богородица“. По същото време издателска къща „Хермес“ представя новия роман на Владимир Зарев „Объркани в свободата“, а „Вижън Букс“ ни среща с Емил Минчев – автор на поредицата „Разследвания на Бънк Ромеро“, „Квартални съновидения“ както и сборниците с разкази на ужасите на английски език Insides и A Coffinful of Nightmares.

В 13:00 ч. издателство „Ерго“ представя новата книга с разкази на Бранимир Събев „Утробата на светлината“, а „Жанет 45“ – стихосбирката „Писма до сина ми“ на Крум Филипов.

В 14:00 ч. издателска къща „Хермес“ ни среща с Лилия Старева и книгата „Детето – по-голямо и от царя“ – стотици позабравени практики, ритуали, забрани, гадания и предсказания в живота на старите българи. В 16:00 „Жанет 45“ ни вади от „българската котловинност“ (Минко Новаков) с романа Хагабула на Тодор П. Тодоров. В 16:00 ч. украинските детски писателки Катерина Егорушкина, Анна Багряна, Романа Романишин, Андрий Лесив и Евгения Завалий ще споделят говори ли се и как с деца за война.

Финалното събитие на 49-ия Софийски международен панаир на книгата е „Стъпки“ 2022 – Сборник с разкази от курс по творческо писане на Здравка Евтимова – 2022 г.“ на издателство „Лексикон“ – 17:00 ч. на сцената на културната програма.

Софийският международен панаира на книгата е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 г. и е посветен на #КаузаГРАМОТНОСТ на Асоциация „Българска книга“, в партньорство с Министерство на културата и Министерство на образованието и науката.


Ако нямате възможност да присъствате на Панаира, можете да се възползвате от отстъпка от Ozone.bg с код azcheta22q4.