fb
БългарияНовини

Сборникът „Истории от 90-те“ с предпремиера във Варна този петък

3 мин.

Една от най-очакваните български книги тази есен – „Истории от 90-те“  – с предпремиера във Варна този петък.

В сборника над 20 известни и талантливи българи разказват своите истории за първите години след падането на комунизма, а негов съставител е преводачката и издателка Невена Дишлиева-Кръстева. Книгата ще излезе през ноември, но вече привлича интереса на читателите онлайн чрез публикуваните кратки откъси. Най-нетърпеливите ще имат възможност да се срещнат на живо с четирима от авторите още този петък във Варна по време на предпремиерата в Концертното студио на Радио Варна до входа на Морската градина.

Събитието е с начален час 19:00 и е част от културната програма на Алея на книгата Варна 2019. В него ще се включат живеещата в Париж писателка Велина Минкова, Катя Атанасова, телевизионер, автор на разкази и създател на „Лига на разказвачите”, и двамата варненци в сборника: журналистът и музикант Веселин Златков и Калояна Климентова, която е един от най-добрите видеомонтажисти у нас и читател на годината на Столична библиотека за 2016 г. Те ще прочетат част от историите, които ще видим в антологията, а финален щрих към усещането за 90-те ще добави маестрото на пантомимата Герасим Дишлиев, познат сред приятелите си като Геро.

„Истории от 90-те“ ще бъде в книжарниците на 10 ноември тази година – точно трийсет години след онази дата, която направи 90-те възможни в цялото им еуфорично разнообразие и крайности. А ето и какво каза за книгата Невена Дишлиева-Кръстева:

Този сборник ми дава възможност да наредя пъзела на онова десетилетие през литературата – филтърът, през който предпочитам да гледам на живота. Прибавих към собственото си усещане за 90-те думите на хора, с голяма част от които съм преживяла онези години, също и други, които ми е любопитно да чета и слушам, и така се получи една пъстра, чаровна, щура, емоционална панорама на близкото ни минало.

Другите автори със своя история в сборника са: Георги Господинов, Димитър Коцев-Шошо, Веселина Седларска, Капка Тодорова, Деляна Манева, Десислава Желева, Еми Барух, Ерол Ибрахимов, Ива Колева, Борислав Лазаров, Марина Евгениева, Милена Делева, Мирослава Кацарова, Митко Новков, Наталия Делева, Петя Кокудева, Райчо Ангелов, Ангелина Александрова, Борис Ангелов и Силвия Недкова. В сборника ще има и фоторазказ на създателя на агенция “Булфото” Евгени Димитров. Корицата е дело на Люба Халева.

„Истории от 90-те“ ще има предпремиера и в Бургас на 13 август от 19:30 ч. в Експозиционен център „Флора“ в рамките на фестивала „С книга на плажа“. „Аз чета“ е медиен партньор на двете събития, а откъс от книгата може да прочетете тук.