fb
Как четешСпециални

Как четеш: Невена Дишлиева-Кръстева

4 мин.
Nevena Dishlieva

Nevena Dishlieva

Невена Дишлиева-Кръстева е преводач и издател. В нейни преводи сте чели Джефри Юдженидис, Зейди Смит, Толкин и Филип Рот. Предпочита да превежда автори, чиито произведения отговарят на вълнуващи за нея въпроси като междуличностната толерантност и приемствеността между културите, глобализацията и граничността, моделите на митологичното и историчното в литературата. От миналата година е и издател – създава бутиковото издателство ICU, „издателството, което те вижда“, чието кредо е: „Книгите с логото на ICU събират разпилени парченца любовта, мечти, спомени и ги претопяват в стоплящи сърцето мигове. За нас книгата не е самоцел, а път един към друг.“ Какво по-логично от това да я попитаме как чете?

Какво са книгите за теб?

Любимо пространство, където обичам да се губя и намирам.

Коя е книгата, която най-силно ти е повлияла? Или книгата, която най-силно те е замислила и те е накарала да промениш нещо в живота си?

КНИГАТА, прочетена през „формиращите“ години – Кастанеда, Кен Киси, Керуак, Ричард Бах, Ерика Джонг… А от по-ново време си спомням едно заглавие, което ме накара да спра и да дишам дълбоко – „Пътуване обратно към живота“ на Ланс Армстронг. „Ракът е най-хубавото нещо, което ми се е случвало“ – това изречение намери специално място в личната ми митология.

Похапваш ли докато четеш? Ако го правиш, коя е любимата ти “храна за четене”?

Направо си вечерям, не похапвам ? Обичам да се храня с книга, макар да е проява на неуважение към храната. Просто се пести време. Навик, който прихвана и синът ми.

Какво обичаш да пиеш, докато четеш?

Питие с книга някъде на въздух – звучи неустоимо.

Отбелязваш ли си някакви пасажи и моменти от книгите или идеята да драскаш по книгата те ужасява?

Пиша, подчертавам, преписвам в тефтери и на хвърчащи листчета. Хартиеното тяло на книгата за мен не е божество. Преживяванията ми по време на четене са по-интензивни, когато спирам и си отбелязвам някакви неща. Ако пък чета книга, която ще превеждам, страниците се превръщат в мрежа от кодирани знаци. Но винаги с молив.

Как отбелязваш последната прочетена страница – книгоразделител, кучешки ушички (като прегъваш листа отдолу), оставяш книгата отворена?

Нехайно – най-често обръщам книгата. Или пък я затварям и по-късно се мъча да си спомня докъде съм стигнала. Често се връщам и препрочитам, преди да продължа нататък.

Художествена или нехудожествена литература? Или и двете?

Художествена. Но има периоди, в които чета тематично – теоретични книги за превода, книги за самоусъвършенстване, биографии на музиканти…

Eлектронни или хартиени издания? Или и двете?

Електронни, хартиени и аудио. Колкото повече видове носители, толкова по добре. Зависи от времето, мястото, настроението, мястото в багажа.

Държиш ли да прочетеш главата до края, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време?

Понеже често чета нощем, ако ми се доспи, проверявам колко страници остават до края на главата. Но не е драма и да спра по средата на изречението.

Можеш ли да захвърлиш книгата, ако авторът или самият текст те дразни?

Да. Книги, филми, дори театрално представление – не ме ли грабне, зарязвам без угризения. Толкова непрочетени и неизгледани творби чакат ред…

Ако в книгата, която четеш, главните герои те дразнят, може ли все пак да се нареди сред любимите ти книги?

Не.

Какво четеш в момента?

В спалнята – Yoga for people who can’t be bothered to do it от Джеф Дайър; в тоалетната – каталога на Granta & Portobello Books; в дневната – The Art of Hunger на Пол Остър, а в колата слушам Excuses Begone на Уейн Дайър.

Коя е последната книга, която си купи?

„Воден знак“ на Крум Филипов и „И всичко стана луна“ на Георги Господинов – и двете за трети път.

От тези хора, които четат само по една книга, ли си или можеш да четеш по няколко наведнъж?

Виж отговора през един.

Имаш ли си любимо място/време за четене?

Не – обичам да чета навсякъде и във всякаква обстановка.

Какво предпочиташ – поредици от книги или самостоятелни издания?

Самостоятелни. Поредиците се дънят.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?

Керана Ангелова. Джеф Дайър. Зейди Смит. Джефри Юдженидис. Колъм Маккан.

Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.)

По близнашки – само аз си ги знам къде са. Но пък абсолютно всичко си намирам без проблем, освен ако не съм го дала някому безвъзвратно.