fb
Ревюта

„Седем градски гряха“ чертаят пътя към Ада

3 мин.

Честно да си призная, не чета комикси. Не съм изпитвала нуждата да започна, въпреки че те събират на едно място две от любимите ми неща – литературата и изобразителното изкуство. Поради тази причина онова, което ме привлече към „Седем градски гряха“ (изд. „Ciela“) на Благой Д. Иванов с илюстрации от Петър Станимиров, е коренно различно от факта, че е комикс за възрастни. Визирам именно темата за седемте смъртни гряха, която намирам за много любопитна.

Нямах никакви предварителни очаквания и това ми позволи да се потопя напълно в седемте разказа. Както заглавието подсказва, всеки от тях е вдъхновен от един от седемте смъртни гряха – похот, чревоугодничество, алчност, леност, гняв, завист и горделивост. Историите те карат не само да настръхнеш, но и да се замислиш не по-малко от която и да е от притчите в Библията.

Още първата ме стресна. Никога не съм чела нещо толкова брутално и същевременно подтикващо те да осъзнаеш, че това е светът, в който живееш. Липсва фантастичен елемент или недостоверни твърдения, които дори за момент да ти напомнят, че разказът е плод на авторовото въображение. Напротив, спокойно можеш да си представиш как слушаш подобен сюжет по новините, за което спомагат и невероятните илюстрации на Петър Станимиров.

С напредването на книгата постепенно започнаха да се появяват и фантастичните моменти, но усещането, че не чета комикс, а слушам новините, остана. Макар да са поукрасени и докарани до крайност в жестокостта си, случките, които Благой Иванов описва, са съвсем близки до ежедневието и точно затова те хвърлят в размисъл.

Авторът не засяга само темата за греха. Макар и не толкова натрапчиви, между редовете ще откриете редица проблеми на съвременното общество. Лесно се забелязва лицемерието, победата на плеймейтките над образованите хора, използването дори на Библията за зли цели, родителите, които са пристрастни в отношението към децата си, и още много други.

Сигурна съм, че „Седем градски гряха“ ще събуди различни чувства у читателите – някои ще се влюбят в нея, други ще я отричат и охулват заради натурализма ѝ. Самата аз често клонях ту към едното, ту към другото. Не може да се отрече обаче, че те провокира. Препоръчвам я на всички, които са почитатели на комиксите или просто искат да предизвикат себе си и да се докоснат до онова, което са създали Благой Д. Иванов и Петър Станимиров.

Не пропускайте и ревюто ни за „Трансформации“, както и интервюто ни с Благой Д. Иванов тук. Още отзиви за „Седем градски гряха“ ще откриете в „Книголандия“ и „Супер герои България“.

Можете да вземете тази книга с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!