fb
Ревюта

„Трансформации“ отвъд жанра

3 мин.

Обичам да предизвиквам сама себе си и да си търся малки или по-големи провокации. Четенето не е изключение от моето правило. Слухът, че познатият ми от филмовия сайт OperationKino.net и издателство Deja Book“ Благой Д. Иванов издава сборник с разкази, отдавна стигна до мен. Като добавка дойде и мълвата за съвместен проект с друг млад български писател – Александър Ненов. Знам, че двамата горят в това, което правят (така ме спечелиха безапелационно), но творят в различни жанрове. Научно-фантастичните разкази на Ненов вече ми бяха станали любими и остана загадката как хорър книгата „Трансформации“ (изд. Orange Books”) ще се обвърже с тях.

Всъщност свързващата нишка се намира на 113-а страница от сборника на Благой Д. Иванов в „Роди се злодей“. Тази несъмнено умно замислена история ме покори с реалистичните си футуристични прогнози. Темата за технологиите от бъдещето (които са всъщност технологиите от днес), за това какви чудеса могат да постигнат, ако са използвани с добри намерения, и съответно какви катаклизми са в състояние да причинят, щом попаднат в ръцете на хора с властолюбива мотивация, ме вълнува дълбоко. Ето защо заобичах този разказ за клониране и създаване на нов земен ред, завършен с „Еклисиаст“ от сборника „Да мечтаеш отвъд“ на Александър Ненов. Началото на Иванов полага основи за страх, а краят, измислен от Ненов, променя представите на читателя за това кое е истински страшното…

Александър Ненов и Благой Иванов на софийската премиера на сборниците им (снимка: Ангелина Иванова)

„Роди се злодей“ обаче е по средата на сборника. Какво се случва преди и след него? Истината е, че на книгата е сложен етикета „хоръра“, но жанровото разнообразие е толкова голямо, че аз не бих се ограничила в препоръчването й само на хорър любителите. Дори най-страстните такива може би ще останат леко разочаровани от липсата на купища страници, пропити с кръв, слуз и други нелицеприятни течности. Да, има страхотии, паразити, зомбита и върколаци, както и мистериозен жълт балон, който така напомня елегантния стил в брутално писане на Стивън Кинг. Има обаче и друго и то ме трогна истински дълбоко.

Разказът „Искам да ме мразиш“ е изключително силен и звучи толкова лично изстрадан, че буцата в гърлото ми засядаше все повече и повече с всеки следващ ред. Изпитах физически болката от прочетеното:

Вятърът – груб и досаден, чупеше от очите ми мръсни сълзи. Но тя бяха безвкусни и се стичаха една по една в механична последователност.

Само който не е плакал толкова от мъка, че бузите му вече да не усещат парене от горещите сълзи, няма да може да усети болката в горните редове.

Е, не успях да избягам от себе си (не че е и нужно де), но в ревю за хорър сборник успях да напипам мечтателното и трогателното. Гарантирам ви обаче, че в него има за всекиго по нещо. „Трансформации“ е като колекционерско съкровище от истории, мисли, чувства и преживявания. Като прибавим и чудесните илюстрации и страхотната корица на Кристина Стоянова, книгата става задължително четиво за предстоящото лято!

Припомняме ви интервюто, което взехме от Благой Д. Иванов и Александър Ненов дни преди софийската обща премиера на сборниците им с разкази. Не пропускайте и ревюто на Ася за „Добрите, лошите и грозните“.

Ако искате да разберете колко забавно беше на премиерата на сборниците на Благой Д. Иванов и Александър Ненов в София, гледайте следващото видео:

Можете да вземете тази книга с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!

[ + ]