fb
Чети повече

Седмица на еврейската книга

1 мин.
Sedmica na evreiskata kniga

Сесията приключи, но покрай една от курсовите работи, които трябваше да предам, се зачетох за събитията свързани с книгите на места, които обикновено сме свикнали да свързваме с терор, насилие, конфликти и страдание – а именно Израел и Палестина.

 Всяка година през пролетта (което в държавата Израел обикновено означава началото на месец юни) се провежда Седмица на еврейската книга (или по-скоро седмица на книгите, печатани на иврит, което е горе долу едно и също). Организирана за първи път през 1926 г. от Барча Пели от Masada Publishing Company – една от първите по тези земи книгоиздателски къщи. Той полага началото на едно от най-забележителните културни събития в Близкия Изток, организирайки на телавивския булевард Ротшилд „Ден на книгата“. От 1961г. насам тази инициатива обхваща не само Тел Авив и Йерусалим, а цял Израел, включително и някои по-големи кибуци. През тази седмица издателства показват своите продукти на открити щандове, като предлага щедри отстъпки за публиката.

Организират се литературни представяния и кръжоци, читателите получават възможност да се срещнат с любимите си автори, а освен големите отстъпки, богатата културна програма на Седмицата на еврейската книга привлича много туристи.

[ + ]