fb
Ревюта

Стихията на живота и „Силата на мита“ от Джоузеф Камбъл

4 мин.

През 1988 г. американската телевизия PBS излъчва документален филм-разговор между митолога Джоузеф Камбъл и журналиста Бил Мойърс. Шестте едночасови серии имат огромен успех, а още същата година излиза и „Силата на мита“ (изд. „Ciela“), която е базирана на този разговор. Така започва пътят на една книга, изскочила от телевизионния екран и превърнала се в легенда.

Джоузеф Камбъл е учен, писател, преподавател и ментор (трябва да прочетете как говори за студентите си), който посвещава живота си на сравнителната митология и е повлиян от аналитичната психоанализа на Юнг, от философията на Артур Шопенхауер, от писатели от ранга на Джеймс Джойс и Томас Ман. Обаянието на думите му обаче се крие в начина, по-който взема идеите на големите мислите и творци и им вдъхва нов живот. Той ги преосмисля през собствения си опит на изследовател на митологичните светове, като ги пречупва през силната си харизма и абсолютната вяра и отдаденост на призванието си.

Думите на Кaмбъл имат необикновена тежест не само сред учените, но и сред широк кръг от хора, които откриват, че неговото изучаване на митологичните пътеки съответства на техния живот днес.

сп. „Таймс“

С изследванията си той оказва влияние върху съвременна култура и променя начина, по който виждаме света отвън и вътре в нас. А едно от най-точните и категорични определения за силата на работата му е на режисьора Джордж Лукас:

Джоузеф Кaмбъл се взира през вековете и ни показва, че всички сме свързани от една фундаментална нужда да слушаме истории и да разберем себе си.

Камбъл разглежда света като едно огромно противоречие, изградено от двойки опозиции. Човешкото тяло пък може да се възприема като умален модел на този свят, който непрекъснато се стреми да се разпадне, но и да остане единен. Животът, от друга страна, е стихиен, но знае безпогрешно коя стъпка следва. Човекът винаги е живял в граници, а тайната на сътворението е трансцедентална, тоест извън представите ни за нещата, за времето и пространството, извън способностите на езика да я обясни.

Дж. Камбъл (снимка: Britannica.com)

Тук се появява митологията, която е поезия и метафора – говори ни отвъд думите. Митологията с четирите си функции: мистическа, в което долавяме тайнството на Вселената, космологическа, в която се крие истинската същност на нещата, социологическа, която крепи обществения ред, и педагогическа, която учи как да се изживее човешкия живот, независимо от обстоятелствата.

Това четвърто измерение има за цел да научи човека на танца на живот, да му даде ключ към приключението, наречено „търсене на себе си“, и смелост да последва сърцето си, за да оползотвори духовния си потенциал. Според Камбъл то липсва най-много на съвременното ни общество и тази празнина е една от главните причини за изгубването на човека в гранични състояния.

Не може да се каже, че абсолютният живот има цел, защото – погледни всевъзможните и най-различни цели, които има той по целия свят. Но би могло да се каже, че всяка инкарнация крие в себе си определени възможности и заложби, а мисията на живота е да осъществи този заложен потенциал. Как става това? Моят отговор е: „Следвай гласа на сърцето си“. В теб е стаено нещо, което знае кога си в центъра, кога си на прав път и кога на погрешен. Щом свърнеш от правия път, за да печелиш пари например, животът ти губи смисъл. А ако останеш в центъра, на правия път, макар и да мизерстваш, пак ще бъдеш щастлив.

Защо митологиите толкова много си приличат? Как се трансформират и защо изчезват? Има ли бог? Кога природата се противопоставя на бога? Къде са раят и адът? Постижима ли е вечността? Какво е призванието на изкуството? Има ли цел човешкият живот? Защо днес ни е нужна митология на планетата? Какво е бъдещето на нашия свят?

„Силата на мита“ е всеобхватен и жизнеутвърждаващ разговор, който ще допадне на читателите, готови да се вгледат дълбоко в себе си. Книга, която разширява кръгозора и вдъхва смелост – която ни посочва не търсенето на смисъла, а преживяването на смисъла като най-ценното човешко благо. Книга, която е дълбоко човеколюбива, мъдра, терапевтична и твърде ценна, за да бъде пропусната.

Една малка част от разговора, която е посветена на митологичните мотиви във филма „Междузвездни войни“ на Джордж Лукас:

Можете да поръчате тази книга от Ozone.bg с безплатна доставка и 5% отстъпка, като ползвате код azcheta20 при завършване на поръчката ви.